Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

ICT~Office: Overheid moet inzetten op samenwerking met ICT-sector

Woerden, 21-9-2010

Zoals uitgesproken in de Troonrede 2010 zullen de gevolgen van de financieel-economische crisis lange tijd en wereldwijd voelbaar blijven. Een ingrijpend pakket van ombuigingen is nu noodzakelijk om de positie van ons land ook op de lange termijn te verbeteren. Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) is een essentiële factor voor economisch herstel, als ook voor het oplossen van de vele uitdagingen zoals in de zorg, onderwijs, veiligheid en publieke dienstverlening. ICT versnelt innovatie en werkgelegenheid en creëert groei in bijna alle sectoren van de economie.

De overheid heeft te maken met grote veranderingen en problemen die een flinke impact zullen hebben op de ICT-voorzieningen van diezelfde overheid. Volgens ICT~Office is betere en nauwere samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven daarbij essentieel. Door het uitbesteden van ICT aan het bedrijfsleven wordt de overheid in staat gesteld de complexiteit en de kosten van haar ICT-dienstverlening beter te beheersen. Tegelijkertijd kan de dienstverlening aan burgers en bedrijven minimaal op hetzelfde niveau blijven, waarbij de kosten niet hoger zijn dan bij zelf doen.

Een succesvolle ICT-uitbesteding hangt sterk af van een goede en open werkrelatie tussen overheid en bedrijfsleven. Een relatie waarin sprake is van transparantie, vertrouwen en gelijkwaardigheid. Extra aandacht is nodig voor goed opdrachtgeverschap en er moet een focus zijn op de juiste motieven voor uitbesteding. ICT~Office zal de Tweede Kamer daarom vragen in haar behandeling van de Begroting 2011 de mogelijkheid van het uitbesteden van dienstverlening te betrekken bij haar discussie over het verminderen van het aantal ambtenaren.

Bezuinigingen zijn onontkoombaar. Het is om die reden te prijzen dat het kabinet er voor kiest innovatie te blijven stimuleren door het verhogen van het budget van de fiscale faciliteit WBSO met ¤ 170 mln, bovenop de verruiming van ¤ 63 mln die reeds was voorzien.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

Noot aan de redactie (