Ingezonden persbericht


ONTWERPERS OP DE OPERATIEKAMER
Manifestatie OK van de toekomst van start

GRONINGEN - Niemand ligt voor zijn plezier op de operatiekamer. Toch is het OK-complex een fascinerende plek: daar gebeurt het, daar wordt gesneden en geopereerd. De komende jaren zullen operatiekamers aan heel andere eisen moeten gaan voldoen. Robotica, geavanceerde chirurgie en een andere kijk op de zorg hebben een groot effect. Dat is een uitdaging voor ontwerpers en zorgprofessionals. De manifestatie OK van de toekomst grijpt dit moment aan om met een frisse blik na te denken over de ontwikkeling, de potentie en de vormgeving van de OK. Hoe kan het anders, hoe kan het beter, hoe kan het schoner, mooier en prettiger? Kortom, hoe ziet de operatiekamer van de toekomst eruit? De manifestatie vindt plaats van maandag 27 september tot vrijdag 8 oktober in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Kern van de manifestatie is een multidisciplinaire workshop. Zeven teams met architecten, interieurarchitecten, productdesigners, chirurgen, anesthesiologen, omgevingspsychologen en OK assistenten gaan twee weken lang samen aan de slag. De teams worden begeleid door ervaren mentoren en krijgen elk een werkplek op een van de architectenbureaus in de stad Groningen. Voor de teams zijn zes prikkelende opgaven geformuleerd. Bij de uitwerking krijgen zij hulp van diverse specialisten, waaronder architect en Rijksadviseur ir. Ton Venhoeven, hoogleraar robotica en minimaal invasieve chirurgie prof. dr. Ivo Broeders, anesthesioloog prof. dr. Michel Struys en ing. Roberto Traversari van het Centrum Zorg en Bouw, onderdeel van TNO.

Rond de workshop worden diverse lezingen en activiteiten georganiseerd die voor iedereen toegankelijk zijn: zorgprofessional, ontwerper, ervaringsdeskundige of gewoon geĂŻnteresseerd. Kijk voor het complete programma op www.platformgras.nl of www.umcg.nl. Alle activiteiten vinden plaats in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

De Manifestatie OK van de Toekomst is een initiatief van het UMCG en wordt georganiseerd in samenwerking met het Centrum Zorg en Bouw (onderdeel van TNO) en Platform GRAS, het architectuurcentrum van Groningen. In de eerste helft van 2011 zullen de uitkomsten van de workshop gepresenteerd worden in een internationale publicatie over de toekomst van de operatiekamer.


- - - - - - - - - - - - -

Einde persbericht




Ingezonden persbericht