Universiteit Twente

HEIM

Lezingen door zes UT-techniekfilosofen bij Twents Techniekmuseum HEIM

Een frisse blik op Duurzame Energie

22 september 2010

Energie houdt de gemoederen bezig. Staan we nu om vijf voor twaalf voor lege bronnen en een uitgeputte aarde? Of is het nog niet zo laat en zijn we hard op weg naar een duurzame toekomst? Samen met de wetenschap kijken we bij het Twents Techniekmuseum HEIM de komende maanden naar dilemma's rondom duurzame energie. De techniekfilosofen van de Universiteit Twente behandelen vanuit hun verschillende invalshoeken het energievraagstuk. In zes lezingen gaan we op zoek naar de grenzen van wat kan en wat niet kan en wat mag en niet mag.

Samen met de masteropleiding Philosophy of Science, Technology and Society van de Universiteit Twente organiseert het Techniekmuseum een bijzondere lezingencyclus in het museum. Vanuit een breed perspectief wordt het energievraagstuk behandeld: filosofisch, historisch, sociologisch en cultureel. Helpen de oplossingen die we momenteel bedenken of zijn we juist veel te beperkt in onze denkwijze over duurzame energie? In die zin zou deze lezingencyclus wel eens meer vragen kunnen oproepen dan pasklare antwoorden opleveren. Test uzelf!

De eerste lezing vindt plaats op woensdag 22 september. De lezing van Fokko Jan Dijksterhuis (STePS / MB) heeft de titel Hardnekkige beloften: Energietechnologie en de dynamiek van innovatie. De brandstofcel en de zonnecel gelden als beloften voor de oplossing van het energieprobleem. Verrassend genoeg is dat al decennia lang het geval. Maar ondanks jarenlang onderzoek zijn deze technologieën nog lang geen gemeengoed. En zeker niet in Nederland. In Duitsland liggen tegenwoordig de daken vol met zonnecellen en vind je ware zonne-gaarden. Wat hebben de Duitsers wel dat wij niet hebben? De geschiedenis van deze technologieën geven een verhelderende inkijk in de dynamiek van innovatie. Slimme witte jassen blijken niet doorslaggevend. Er moet maatschappelijk ruimte voor gemaakt worden: op daken en heuvels, maar ook in de hoofden van producenten, gebruikers en wetgevers niet te vergeten.

Informatie

U kunt de lezingen bijwonen op woensdagavond om 20.00 uur. Het museum is geopend van 19.30 tot 22.00 uur. Vooraf en na afloop van de lezing heeft u de gelegenheid het museum te bekijken. De kosten bedragen EUR 3,50 per persoon per lezing. U vindt het Twents Techniekmuseum HEIM aan de Industriestraat 9 in Hengelo. Scholieren en studenten hebben gratis toegang. Reserveren is niet nodig. Meer informatie over de inhoud van de lezingen vindt u op www.techniekmuseumheim.nl.

Programma


* 22 september spreekt Dr.Ir. Fokko Jan Dijksterhuis over Hardnekkige beloften: Energietechnologie en de dynamiek van innovatie.
* 6 oktober spreekt Prof.Dr. Petran Kockelkoren over Groene geschiedenissen: De culturele diversiteit van natuurbeleving.
* 20 oktober spreekt Prof.Dr.Ir. Peter-Paul Verbeek over Duurzaam design: De spanning tussen techniek en menselijk gedrag.
* 3 november spreekt Dr. Katinka Waelbers over Biobrandstoffen: Duurzaam of een moreel probleem?

* 24 november spreekt Dr.Ir. Mieke Boon over Energie uit stoom: Van praktijk naar theorie.

* 8 december spreekt Prof.Dr. Philip Brey over Moderne Energie: Duurzaam, veilig en rechtvaardig.

Klik hier voor het programmaboekje van de lezingencyclus (opent in een nieuw venster).

Jaar van de Duurzame Energie

Deze lezingencyclus vindt plaats in het kader van '2010, Jaar van de Duurzame Energie', waarin het Techniekmuseum tal van activiteiten rond dit thema organiseert. De lezingen worden mede mogelijk gemaakt door de Universiteit Twente. Het 'Jaar van de Duurzame Energie' wordt gesubsidieerd door de Provincie Overijssel en het Fonds Ondersteuning Science Centra.