Gemeente Deurne


Wethouder Ragetlie geeft 22 september startsein BoekStart Deurne

Boekstart

Na het succes van diverse BoekStart pilots in onder andere Helmond, wordt BoekStart in 2010 landelijk ingevoerd. Boekstart is een programma dat het lezen met jonge kinderen wil bevorderen en dat ouders met jonge kinderen wil laten genieten van het lezen van boeken.

Op deze manier wordt een kind al van jongs af aan wegwijs gemaakt in de wereld van "het boek", wat het lezen op latere leeftijd positief kan beïnvloeden. Woensdag 22 september geeft wethouder Jasper Ragetlie om 15.00 uur het startsein voor "BoekStart gemeente Deurne" in de Bibliotheek Deurne.

Een belangrijke voorsprong
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al op jonge leeftijd met boeken in aanraking komen, een voorsprong (op school) ontwikkelen, waar ze hun hele leven profijt van hebben. Voorlezen of samen in een boekje kijken versterkt bovendien de band tussen ouder en kind. "BoekStart kinderen" hebben niet alleen een voorsprong bij aanvankelijk lees- en taalonderwijs, maar houden deze voorsprong ook tijdens hun hele schoolloopbaan vast.

De werkwijze van Boekstart
Het doel van Boekstart is om ouders van baby's (0-1 jaar) intensief met boeken en het lezen daarvan in aanraking te brengen, door ze actief te binden aan de plaatselijke Bibliotheek. De bibliotheken in Deurne, Liessel, Neerkant en Helenaveen zijn daarvoor Babyproof gemaakt. Dat betekent dat:
o in iedere vestiging een collectie babyboeken aanwezig is om uit te lenen;
o in iedere vestiging rode BoekStartkoffertjes worden meegegeven aan ouders die een BoekStartwaardebon inleveren en hun kind inschrijven als lid van de bibliotheek;
o ouders die een koffertje komen ophalen ontvangen worden door medewerkers die een BoekStart-training hebben gehad. De ouders kunnen bovendien zelf ook gebruik maken van een gratis proefabonnement van de bibliotheek.

Samenwerken maakt sterk
BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken, in opdracht van het Ministerie van OCW. Het maakt onderdeel uit van een doorlopende leeslijn "Kunst van Lezen", met als doel een bijdrage te leveren aan een meer geletterde samenleving. BoekStart Helmond-Peel wordt uitgevoerd in samenwerking met de Gemeente Deurne, de Zorgboog en Bibliotheek Helmond-Peel.

Officiële opening
Wethouder Jasper Ragetlie geeft op woensdag 22 september om 15.00 uur in de bibliotheek van Deurne het officiële startsein voor "BoekStart gemeente Deurne". Dat betekent dat vanaf dan de bibliotheken in Deurne, Liessel, Neerkant en Helenaveen, Boekstart kunnen aanbieden.

Gemeente Deurne | Postbus 3, 5750 AA, Deurne | Markt 1, 5751 BE, Deurne | Tel. 0493 387 711 | info@deurne.n l | Proclaimer / Disclaimers