Saxion
BR>

vr 17 september 2010

Vergrijzing: nieuwe woonbehoeftes stimuleren innovatie

Conferentie op 22 september bij Saxion in Enschede.

Op 22 september vindt bij Saxion in Enschede de conferentie `De kansen van de demografische ontwikkelingen voor het wonen' plaats. In het kader van het Duits-Nederlandse project Wonen in Beweging (Wohnen im Wandel) komen nieuwe ontwikkelingen en kansen aan de orde die het mogelijk maken mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

Nederland en Europa vergrijzen. Ouderen willen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig en comfortabel blijven wonen. Het probleem is dat mensen pas nadenken over woningaanpassingen en bijbehorende diensten wanneer ze niet meer zonder kunnen. Dat is eigenlijk te laat. De samenwerkende partners van Wonen in Beweging willen zowel de consument als de aanbieders van zorg, woningbouw, dienstverlening en overheid hiervan bewust maken en actief meedenken over kansen en mogelijkheden.

Naast de praktijkvoorbeelden uit Nederland met een meer wijkgerichte aanpak, wordt er tijdens de conferentie juist ook gekeken naar Duitse oplossingen. In Duitsland wordt er veel meer vanuit het individu gehandeld, aangezien er meer particulieren een eigen huis hebben. In Nederland spelen woningcorporaties een grote rol.

Deelnemers aan de conferentie zijn deskundigen op het gebied van wonen en zorg, bijvoorbeeld gemeenten, woningcorporaties, zorgaanbieders, architecten en bouwbedrijven. De organisatie is in handen van het lectoraat Vernieuwend Ondernemen in de Bouw van Saxion, één van de projectpartners.
Wonen in Beweging (Wohnen im Wandel) bestaat uit de volgende tien Nederlandse en Duitse partners: Saxion, gemeente Hengelo, Diafaan Zorggroep, Welbions, Handwerkskammer Münster, Westfälische Wilhelms-Universität Münster, Fachhochschule Münster, ISFM, Neumann Consult en Landkreis Osnabrück.

Het project Wonen in Beweging wordt in het kader van het INTERREG IV A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door Provincie Overijssel, Provincie Gelderland, Niedersächsisches Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Verkehr en Ministerium für Wirtschaft, Mittelstand und Energie des Landes Nordrhein-Westfalen. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de Euregio.

Programma van de conferentie
Zie www.wonen-in-beweging.nl voor meer informatie over het project.
____________________ Zoek