Groen!

Groen! PM: woensdag 22/09 om 11u - Cohousing: een creatieve oplossing voor hedendaagse problemen op vlak van wonen en opvang.

door Mieke Vogels (Vlaams parlementslid) op 20 september 2010 in "Wonen"

Om wonen in Vlaanderen opnieuw betaalbaar te maken en nieuwe vormen van samenleven te stimuleren die passen bij de huidige demografische trends, zijn creatieve oplossingen nodig. Eén van oplossingen heet cohousing. Bij een cohousing-project delen enkele gezinnen en/of individuen een woonst waarin private delen worden gecombineerd met gemeenschappelijke ruimten (binnen of buiten).

De voordelen zijn legio: compacter wonen, een lager energieverbruik en een sociale plus voor kwetsbare groepen als alleenstaande ouders en senioren. Vooral in Nederland en Scandinavië is cohousing nu al een succes. In Vlaanderen tonen veel mensen interesse voor het idee om te gaan `samenhuizen' maar slechts één op tien initiatieven raakt uiteindelijk gerealiseerd. Een belangrijke reden voor het mislukken is het feit dat onze wet- en regelgeving helemaal gestoeld is op de klassieke éénsgezinswoning. Daar wil Groen! wat aan doen.

Vlaams parlementslid Mieke Vogels nodigt de pers van harte uit op een persconferentie waarbij u een stand van zaken krijgt van het Vlaams en Brussels beleid op vlak van `cohousing' en wat er moet gebeuren om ook in Vlaanderen `cohousing' van de grond te krijgen. De pers krijgt ook de kans om een echt project te bezoeken en beelden te schieten. Na de persconferentie biedt Mieke Vogels u een lunch aan in het kunstencentrum Wiels.

PROGRAMMA

11u: Presentatie van het rapport `Samenhuizen in België: waar staan we, waar gaan we?' onderzoek uitgevoerd met steun van het Luchtkasteelfonds van de Koning Boudewijnstichting door Luc Jonckheere, één van de auteurs.

11u15: Toelichting bij het voorstel van decreet voor het oprichten van een `Fonds voor Gemeenschappelijk Wonen', dat cohousingprojecten moet helpen financieren door Mieke Vogels, Vlaams volksvertegenwoordiger Groen!

11u30: Cohousen en het Brussels beleid: een voorbeeld voor Vlaanderen? door Bruno De Lille, Brussels staatssecretaris Groen!

11u40: Rondleiding op de site van Brutopia, cohousingproject voor een bonte mix van 25 gezinnen, door initiatiefnemer Joost Van de Casteele

12u00: Broodjeslunch in Wiels (op wandelafstand), aangeboden door Groen!

PRAKTISCH

Woensdag 22 september om 11u
BRUTOPIA, Van Volxemlaan 387-389, 1190 Brussel (Vorst) Alle info via Marij Preneel, 0495/53.15.04
marij.preneel@groen.be

Contact: Mieke Vogels -