Gemeente Lochem


Ook in Lochem krijgt maatschappelijke stage vervolg

Bestuurders van scholen voor het voortgezet onderwijs en wethouders van gemeenten in Twente en de Achterhoek tekenden 9 september een raamconvenant. Hiermee komen 30 VO-scholen en gemeenten overeen om in de regio samen te werken bij het organiseren van de maatschappelijke stages. Ook Lochem is een van de gemeenten die zich voor maatschappelijke stage van scholieren inzet.

Met deze formele ondertekening beloven gemeenten en scholen in de regio Twente en Achterhoek dat zij zich in de komende jaren sterk maken voor maatschappelijke stages. Pas vanaf volgend schooljaar zijn deze stages verplicht op het voorgezet onderwijs. Maar veel scholen in de regio laten nu al hun leerlingen al op stage gaan. Zo ook het Staring College, waar veel Lochemse middelbare scholieren naar school gaan.

Rol gemeente
Om leerlingen maatschappelijke stages aan te kunnen bieden, moet samengewerkt worden. Scholen passen hun cijfersysteem aan en maken leerlingen enthousiast en organisaties moeten leerlingen een leuke plek met begeleiding aanbieden. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de makelaarsfunctie, ofwel het in contact brengen van deze leerlingen met goede stageplekken. Om de makelaarsfunctie uit te kunnen voeren werkt gemeente Lochem sinds april samen met Betula zorg en welzijn die vraag aanbod van stageplekken via de website www.vetvrijwillig.nl samenbrengt.

www.vetvrijwillig.nl
De website www.vetvrijwillig.nl is een vacaturebank waar organisaties vacatures kunnen plaatsen en waar scholieren terecht kunnen voor het vinden van een stageplek in Twente en de Achterhoek. De website is in de vorm van een pilot onder andere opgezet door welzijnsorganisatie Betula. Hier sloot gemeente Lochem zich bij aan. Mede door afspraken in het raamconvenant blijft de website ook na de pilot in de lucht.

Stage in Lochem
Van het Staring College in Lochem lopen er dit jaar zo'n 900 leerlingen een maatschappelijke stage. Het afgelopen jaar liepen ongeveer 900 leerlingen een maatschappelijke stage. Zo'n 20 Lochemse organisaties bieden plekken op de website aan. Op het moment van schrijven zijn in Lochem12 verschillende vacatures beschikbaar. De onderwerpen van de stageplekken zijn divers. Zo staat er een vacature voor activiteitenbegeleider bij Zorgvilla Huize Dahme, kunnen leerlingen zich opgeven om te collecteren voor fonds verstandelijk gehandicapten en het schrijven van een handleiding voor hotmail voor Thomashuis Lochem.

Waarom raamconvenant?
Het raamconvenant is nodig om het mogelijk te maken dat vanaf schooljaar 2011/2012 alle leerlingen van het voortgezet onderwijs hun maatschappelijke stage kunnen vervullen, dit is dan immers wettelijk verplicht. Dit gebeurt onder het motto: 'Lokaal wat lokaal kan, regionaal als dit lokaal versterkt'. Lokaal houdt in dat de school samen met het servicepunt vrijwilligerswerk, de 'stagemakelaar', zoekt naar goede stageplekken voor grote groepen leerlingen. Regionaal wil zeggen dat een Stuurgroep Regionale Samenwerking zorgt voor verspreiding en uitwisseling van kennis en ervaringen. Daarnaast houdt de Stuurgroep in de gaten of de afspraken gemaakt in het raamconvenant worden nageleefd.

Stageplek aanbieden?
Wilt u een leerling een maatschappelijke stageplek aanbieden? Dat kan! Via de website www.vetvrijwillig.nl kun u uw klus aanbieden. Voor meer informatie kunt u terecht bij Agnes Obbink, consulent Maatschappelijke Stage Lochem, telefoon: 0545 469988 begin_of_the_skype_highlighting 0545 469988 end_of_the_skype_highlighting, mail: a.obbink@betulawelzijn.nl.