KNHS

Concrex Oncarlos ook onderweg naar Kentucky
22 september 2010
Paardentransport per vliegtuig

LUIK (KNHS) - Vannacht is ook Concrex Oncarlos, het eventingpaard van Tim Lips (Made), vertrokken vanaf het vliegveld Luik naar Cincinnati (Ohio), om vandaar na een quarantaine periode van 42 uur per vrachtwagen te vertrekken naar het Kentucky Horsepark in de staat Lexington, waar komende zaterdag de zesde Wereld Ruiterspelen (World Equestrian Games - WEG) van start zullen gaan.

In de periode van 16 tot en met 12 oktober functioneert de grootste luchtbrug die ooit werd ingezet om paarden naar één evenement te vliegen. Bijna alle Europese sportpaarden vertrekken vanaf het vliegveld Luik, terwijl ook een enkele vlucht vertrekt vanaf Schiphol. In totaal worden vanuit Europa 450 paarden overgevlogen, 19 paarden worden ingevlogen vanuit Australië en 35 paarden vliegen vanuit Zuid-Amerika naar Cincinnati. Tijdens de vliegreis worden de paarden begeleid door grooms en veterinairen, terwijl daarnaast dierenstewards meevliegen die ervaring hebben in het begeleiden van paarden tijdens vliegreizen. De retourvluchten komen tijdens de WEG al weer op gang. Zo zullen de dressuur-, reinig- en endurancepaarden meteen nadat zij klaar zijn met de wedstrijden huiswaarts keren.

Het is in Kentucky erg warm. "Vandaag, zo'n 32 graden. Ze voorspellen dat het in het weekend gaat stormen en dat het daarna wat gaat afkoelen. Dat is zeker voor de paarden wel lekker, want als je nu midden op de dag zou moeten rijden, is dat echt te warm. Alle Nederlandse paarden lijken goed fit te zijn. We hebben nu echt al weer 'normaal' kunnen trainen en dat is een fijn gevoel! Hunter Douglas Sunrise eet goed en komt elke dag een klein beetje aan. Ik moet zeggen dat ze er nu eigenlijk alweer echt mooi uitziet", vertelde Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde).

De WEG begint zaterdag met de teamwedstrijd reining, gevolgd door de openingsceremonie. Op zondag is de endurance en wederom de teamwedstrijd reining en op maandag begint het eerste onderdeel van de dressuur, de Grand Prix.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: : http://www.alltechfeigames.com

Foto paardentransport per vliegtuig door: www.melissen.net