Ingezonden persbericht


Amstelveen bespreekt nieuwe situatie A9 met rijk

Het college van burgemeester en wethouders heeft in 2007 afgesproken om 100 miljoen euro bij te dragen aan de ondertunneling van de rijksweg A9. De gemeente wilde dit betalen door het verkopen en ontwikkelen van grond. Door de dramatische teruggang van de vastgoedmarkt kan de stad dit bedrag nu en in de toekomst onmogelijk opbrengen. De gemeente treedt in overleg met het rijk over de ontstane situatie. Dit blijkt uit een brief van het college aan de Amstelveense gemeenteraad.

Wethouder Herbert Raat: 'Ons college vindt de tunnel belangrijk, vooral voor de leefbaarheid van onze stad, maar een bijdrage van 100 miljoen is veel meer dan onder de huidige omstandigheden van ons gevraagd kan en mag worden. Wij openen het gesprek hierover met het rijk'.

Financieel moeilijke tijden
Nederland zit in een financiële crisis en die gaat helaas Amstelveen niet voorbij. Het college van Amstelveen bereidt momenteel de begroting 2011 voor. De komende vier jaar moet er 9 miljoen euro structureel bezuinigd worden. Ook de jaren daarna moet de gemeente bezuinigen. Dit terwijl er grote uitgaven staan gepland. Zo is er 32 tot 45 miljoen extra nodig voor schoolgebouwen en 15 à 20 miljoen voor openbaar vervoer en verkeer. Recente inzichten tonen een tekort van 20 à 25 miljoen voor de plannen rond de A9. De gemeente wilde door het verkopen en ontwikkelen van grond de E 100 miljoen betalen. Door de gewijzigde marktomstandigheden is dat, nu en in de toekomst, niet meer haalbaar.

Ook met de provincie Noord-Holland is gesproken over de financiën rondom het A9 project. Dit heeft tot op heden niet geleid tot het verzilveren van eerdere toezeggingen van de provincie in het kader van de N201. Daarnaast is er ook van de kant van Verkeer en Waterstaat nog geen bijdrage in het kader van de motie Cramer/Vermeij.

Geen verhoging OZB
Amstelveen kan voor financiering van de diverse projecten niet putten uit de algemene reserve en de algemene dienst. De reserve beweegt zich de komende jaren rond het bestuurlijk vastgestelde minimum van 17 miljoen door de gemeenteraad. Het college wil ook de OZB niet verhogen. Wethouder Herbert Raat:'Hoe belangrijk de investeringen in onze stad ook zijn, wij vinden het niet verantwoord om deze potentiële buffer nu in te zetten. Eenmaal benut heeft de gemeente ook het laatste financiële vangnet verloren. Daarnaast wil het college burgers en bedrijven in deze economisch zware tijd ook niet belasten met een hogere OZB'.

-----------------------




Ingezonden persbericht