Gemeente Lelystad

Bouwenvelop geeft vooraf duidelijkheid over nieuwe (woning)bouwlocatie

Woensdag 22 september 2010

Met de invoering van de `bouwenvelop' wordt het ontwikkelingsproces van nieuwe (woning)bouwlocaties transparanter en wordt meer gebruik gemaakt van de kwaliteit en de creativiteit van ontwikkelaars zelf.

Er worden twee varianten uitgegeven:


* de bouwenvelop van een `kale` grondverkoop
* en een bouwenvelop van een grondverkoop met realisatieovereenkomst

Vereenvoudiging

De bouwenveloppen leiden tot een vereenvoudiging en verkorting van het onderhandelings- en begeleidingsproces met de ontwikkelaar. Vooraf is per gebied vastgesteld welk type ontwikkeling gewenst is en welke voorwaarden daar al dan niet aan gekoppeld zijn. Daarnaast levert deze werkwijze een reductie op van de gemeentelijke planontwikkelingskosten.

Flexibiliteit

Met de invoering van de twee varianten behoudt de gemeente Lelystad de flexibiliteit om per gebied te bepalen of een ontwikkelaar maximale vrijheid krijgt in de ontwikkeling van een (woning)bouwproject (bouwenvelop kale grondverkoop) of dat er vooraf privaatrechtelijke voorwaarden worden gesteld (bouwenvelop grondverkoop met realisatieovereenkomst). In het geval van de bouwenvelop grondverkoop met realisatieovereenkomst, zal de bouwenvelop conform de nationale en/of Europese aanbestedingsregels worden aanbesteed. Ja