Gemeente Den Helder

Wmo-clienten tevreden over dienstverlening Den Helder 2010-09-17

Cliënten die in 2009 een Wmo-aanvraag bij de gemeente indienden, zijn zeer tevreden over de kwaliteit van de dienstverlening. Het kan bijvoorbeeld gaan om aanvragen voor een rolstoel, woningaanpassing, vervoersvoorziening of hulp bij het huishouden. Natuurlijk is er ook ruimte voor verbeteringen, vooral achter de schermen.

Net als in 2008 en 2009 heeft de gemeente een onafhankelijk klanttevredenheidsonderzoek laten uitvoeren onder clienten die het afgelopen jaar een Wmo-aanvraag hebben ingediend. Hieruit blijkt dat Wmo-aanvragers in Den Helder zeer tevreden zijn over de kwaliteit van de dienstverlening. Cliënten geven een 9,5 aan de wijze waarop ze door de medewerkers van de gemeente worden behandeld. De gemeente scoort ook heel goed op de telefonische en persoonlijke bereikbaarheid van het zorgloket. De algemene beoordeling is een 7,3 en dat is landelijk gezien een goed cijfer.

Sneller een voorziening en meer informatie over procedures Hoewel 99% van de aanvragen binnen de wettelijke termijn van zes weken worden afgehandeld, ervaren veel van de ondervraagden de tijd tussen aanvraag en toekenning als lang. Begrijpelijk natuurlijk, want iemand die bijvoorbeeld een rolstoel nodig heeft, kan daar eigenlijk geen zes weken op wachten. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat aanvragers meer informatie willen ontvangen over klachtenprocedures en bezwaar- of beroepsschriften. De gemeente gaat hier extra aandacht aan schenken, net als aan alle andere verbeterpunten uit het onderzoek.

Samenwerking tussen burgerorganisaties en gemeente Afgelopen maandag presenteerde ook de Helderse Rekenkamercommissie een onderzoek naar de Wmo. Dit onderzoek richtte zich op het gemeentelijke Wmo-beleid, dus op wat er achter de schermen gebeurt. Den Helder is volgens de Rekenkamercommissie goed op weg, maar het kan echter op veel punten beter. Het advies van de commissie: formuleer de doelen concreter en verbeter de samenwerking tussen de verschillende gemeentelijke afdelingen en met burgerorganisaties.

Verbetering achter de schermen
Het college is trots op de goede score die de gemeente van haar cliënten krijgt. Daar gaat het uiteindelijk om. Tegelijkertijd ziet het college ook dat er vooral achter de schermen nog verbeteringen mogelijk zijn. Verbeteringen die moeten leiden tot betere prestaties van de gemeente zelf én van haar partners. De burger zal hiervan uiteindelijk weer profiteren. Aan de balie, of ergens anders.