Chinese middenklasse tevreden met huidig overheidsbeleid

22/09/2010 11:01

Nyenrode Business Universiteit

China Structural Development Monitor Nyenrode en Mn services

Breukelen, 22 september 2010- De Chinese middenklasse is content met het huidige overheidsbeleid en zowel de economische- als de sociale keuzes die de Chinese overheid voor de middenlange termijn maakt. Het ziet op termijn geen oplopende investeringsrisico's en verwacht een stabiele omgeving zonder 'onvoorziene zaken.' Dit blijkt uit de China Structural Development Monitor (CSDM) van het Europe China Institute van Nyenrode Business Universiteit en pensioenuitvoerder en vermogensbeheerder Mn Services.

Het CSDM is een kwalitatief onderzoek dat de ontwikkelingen en het investeringsklimaat in China over een periode van 5 jaar in kaart brengt. Een vast panel, samengesteld uit de snel groeiende middenklasse in China, vormt de basis. De CSDM monitor meet de perceptie van deze groep op allerlei terreinen. Variërend van het algemene overheidsbeleid tot effecten op de persoonlijke welvaartsontwikkeling. De resultaten van deze derde Monitor hebben betrekking op de periode van mei-juli 2010.

De Chinese middenklasse is met name tevreden over de stappen die de overheid maakt rond milieu en duurzame ontwikkeling. Ook heeft de meerderheid het gevoel dat de overheden in staat zijn de nadelige effecten van het forse stimuleringsbeleid effectief aan te pakken. Interessant, omdat veel economen de laatste tijd juist hebben gewaarschuwd voor de nadelige effecten van het pakket aan stimuleringsmaatregelen. De optimistische middenklasse laat zich gedeeltelijk leiden door de huidige gunstige economische situatie. Het lijkt erop dat de prijsstijgingen hun top hebben bereikt, dat de zeepbellen in de onroerend goed sector beheersbaar zijn en dat de arbeidsmarkt weer aantrekt.

Ook is het panel positief over zowel het huidige investeringsrisico (tot 2011) als dat voor de middellange termijn (5 jaar). Het verwacht voor de belangrijkste sectoren een stabiele investeringsomgeving zonder heftige en onverwachte gebeurenissen. Een nieuwe bevestiging van het vertrouwen in de keuzes van de Chinese overheid en de politieke en sociale effecten daarvan.

Over Mn Services

Mn Services beheert een vermogen van EUR 60 miljard (november 2009) voor een groeiend aantal opdrachtgevers. Het voert de pensioenadministratie uit voor ruim 1,2 miljoen individuen en meer dan 35.000 werkgevers. Het is hiermee een toonaangevend Europees concern in vermogensbeheer en pensioenadministratie. Als internationaal pensioenhuis met Nederlandse wortels heeft Mn Services veel ervaring met de complexe invulling van de tweede pijler pensioenen. De organisatie is bereid haar kennis en ervaring te delen met beleidsmakers in China.

Over Nyenrode Business Universiteit

Nyenrode Business Universiteit is opgericht voor en door het bedrijfsleven. Het behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business-universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op leidende functies in een internationale omgeving. Het Nyenrode Europe China Institute ondersteunt bedrijven, overheden, universiteiten en media bij de kansen en uitdagingen in hun relaties met China. Dit doet zij met programma's als de China Masterclasses, via conferenties en middels toegepast onderzoek.





http://www.nyenrode.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,