CDA

Europees Parlement behoedt lidstaten voor nieuwe gascrises dinsdag 21 september 2010

Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met een verordening die de aardgasvoorziening voor alle lidstaten moet veiligstellen. De EU neemt hiermee maatregelen naar aanleiding van gascrises die de afgelopen jaren enkele Oost-Europese landen teisterden. Het Parlement heeft hierover overeenstemming bereikt met de lidstaten.

"Door deze verordening kunnen we alle Europese huishoudens de zekerheid bieden dat we elkaar ook in de winter niet in de kou late staan", aldus CDA Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, woordvoerder energie. "Zelfs indien een aardgasleverancier van buiten de EU besluit de gaskraan dicht te draaien, kunnen we als lidstaten gezamenlijk de aardgasvoorziening waarborgen."

In de verordening wordt duidelijk gedefinieerd wanneer een getroffen lidstaat een crisissituatie mag uitroepen. Het doel hiervan is duidelijk te stellen wanneer en hoe lidstaten elkaar moeten bijspringen. Van Nistelrooij: "Door dit vast te leggen wordt duidelijk wanneer een land recht heeft op hulp en dus wanneer adequate actie door de lidstaten vereist is. Mijn voorstellen hiertoe zijn overgenomen."

Daarnaast voorziet de verordening in een nog te ontwikkelen hulpsysteem. Het moet de EU in staat stellen om in het vervolg sneller en doelmatiger te reageren op een gascrisis, zoals die Litouwen in juni 2010 nog overkwam. Zo zal het aanpassen van de voornaamste Europese pijpleidingen ervoor zorgen dat aardgas ook een andere richting in kan worden gestuurd. Hierdoor kunnen tekorten in iedere hoek van de EU snel verholpen worden. Van Nistelrooij: "Deze Europese solidariteit is noodzakelijk om onze afhankelijkheid van onbetrouwbare gasleveranciers te verkleinen."

Van Nistelrooij betoogt verder dat het oprichten van één Europese Energie-gemeenschap, zoals eerder werd voorgesteld door de Poolse Parlementsvoorzitter Jerzy Buzek, niet noodzakelijk is. "Door zoals vandaag concrete maatregelen te nemen geven we pas echt handen en voeten aan een vorm van een Europese Energiegemeenschap. Het in één keer groots optuigen van zo'n nieuw vehikel met extra Europese bevoegdheden voegt in mijn ogen weinig toe," aldus Van Nistelrooij.

Â