Rijksoverheid




Videoboodschap Congres Bestuurlijke Strafbeschikking

Toespraak | 22-09-2010

Tekst van de videoboodschap uitgesproken door minister Hirsch Ballin van Justitie aan het slot van Congres Bestuurlijke Strafbeschikking te Ede, 28 juni 2007.

Dames en heren,

Als vandaag alles volgens plan verlopen is, hoort en ziet u mij nu aan het einde van het congres. De heer Van der Vlist zei: Handhaven doe je samen. Dat is ook het motto dat ik U nu wil voorhouden. Handhaven doen we - rijk en gemeenten, provincies en waterschappen - samen. Of zoals het Bestuursakkoord van het rijk met de gemeenten het zegt: samen aan de slag.

Het kabinet is duidelijk in zijn ambities. We noemen in het programma Veiligheid begint bij Voorkomen concrete getallen. In vergelijking met 2002 willen we in 2010 criminaliteit en overlast met 25 procent reduceren.

Net zo concreet is het bedrag dat naar de gemeenten gaat: 150 miljoen om de veiligheid te versterken en de overlast te bestrijden. Waarom naar de gemeenten? Omdat daar de overlast zich manifesteert, omdat ze daar weten welke handhavingproblemen het meest urgent zijn en welke oplossingen het meest geschikt. Meer verlichting, meer camera's, meer bestuurlijke boete of meer bestuurlijke strafbeschikking? U kunt het geld besteden aan de middelen die U het meest effectief vindt. Daarmee scheppen we de voorwaarden voor een werkelijk slagvaardige overheid, voor een krachtig bestuur.

Op dit congres is een van de vele keuzemogelijkheden uitgediept die u binnenkort bij de handhaving ten dienste staan: de bestuurlijke strafbeschikking. Grofweg ligt er al het nodige vast: de feiten waarop de beschikking toepasselijk is, de vergoedingsregeling, de automatisering en de samenwerking. Maar zoals de Engelsen zeggen: "The devil is in the detail". De precieze vormgeving, daarover willen we graag zo vroeg mogelijk met gemeenten, waterschappen en provincies van gedachten wisselen. Juist om maatwerk te kunnen leveren. Want een mooi huis bouwen, dat is nog wel te doen. Maar om prettig te wonen moet het ook naar behoren ingericht zijn, moet alles functioneren. Als rond de bestuurlijke strafbeschikking de vergoeding ondermaats blijkt, of de automatisering te log, of het bereik van de feiten te gering is, of het samenwerkingsconvenant te knellend, dan doen we het niet goed. Dan zal het Haagse beleid op de werkvloer geen effect hebben. En dat willen we juist niet.

Daarom hoop ik op veel nieuwe, uitvoerbare ideeën om de praktijk rond de bestuurlijke strafbeschikking handen en voeten te geven. Want als we van de burger vertrouwen vragen in de overheid, dan moet die overheid wel haar werk goed doen in de praktijk van alledag.Vertrouwen kunnen we niet opleggen, wel winnen. En dat krijgen we alleen samen voor elkaar. Rijk, gemeenten, waterschappen en provincies, samen aan de slag.

Zie bestuursakkoord Rijk- VNG. Aan het gemeentefonds wordt tot 2011 in een opklimmende reeks 50, 75, 100 en 150 mln euro toegevoegd in het kader van de veiligheidsenvelop (Bijlage 3.2 C, blz 38).