Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Provincie Limburg positief over ontwikkelingen woningmarkt Ondanks de dalende trend in de bevolking en de kredietcrisis vallen de cijfers over de woningmarktontwikkeling in Limburg mee. Over de beleidsperiode van vier jaar is slechts een meerproductie van 8% te vermelden. Voor zover dit tot een mismatch leidt in de woningmarkt zal dat in de komende jaren gecorrigeerd moeten worden. De woningmarkt blijft immers een dynamisch geheel en is niet op enig moment af.

Dit blijkt uit de nieuwe Woonmonitor Limburg waarin jaarlijks de ontwikkelingen op de Limburgse woningmarkt op een rijtje gezet. De belangrijkste conclusies met betrekking tot 2009 zijn:
* Er zijn vorig jaar 4.030 woningen gebouwd. Dat ligt mooi binnen de bandbreedte die de Provincie in haar beleidsplan over de woningvoorraadontwikkeling becijferd heeft. De Provincie hanteert een bandbreedte van minimaal 3.150 en maximaal 4.066 woningen gemiddeld per jaar.

* In 2009 zijn 1.180 woningen gesloopt. Ook dat is positief want het corrigeert het hoge aantal woningtoevoegingen in voorgaande jaren. Het door de Provincie geraamde aantal te slopen woningen per jaar is 983 woningen.

* In 2006 t/m 2009 samen was de woningtoename 13.000. Dit is wel 8% meer dan de Provincie voor deze periode maximaal had voorzien. Deze lichte overschrijding tekende zich uiteraard vorig jaar al af. Echter konden in dit laatste jaar het hoge aantal woningtoevoegingen cq te geringe sloop van voorgaande jaren niet geheel gecompenseerd worden.

* Er zijn vorig jaar relatief meer huurwoningen gebouwd dan in voorgaande jaren. Dit was ook wat de Provincie nodig achtte. Het aandeel huurwoningen in de nieuwbouwproductie bedroeg zelfs 43%.
* Er zijn in 2009 meer goedkope koopwoningen gebouwd dan voorheen (10%). Dat is al beter dan de 6% van vorig jaar maar nog steeds te weinig wat de Provincie betreft.

* Ten aanzien van nultredenwoningen is de productie gestegen naar 50%.

* Het aandeel van woningen gerealiseerd in het buitengebied (en daarom wel met extra aandacht voor kwaliteit dat wil zeggen: compensatie) is wederom afgenomen en bedroeg 1,1% (dat zijn 45 woningen).

* Het leegstandspercentage is licht gedaald en de gemiddelde verkoopprijs is met ruim 5.000 gestegen naar 211.200,- .

De Provincie nam in 2005 het initiatief om samen met de gemeenten te komen tot monitoring van de ontwikkelingen op de Limburgse woningmarkt. De uitgave van de Woonmonitor Limburg 2009 bevat één factsheetboek voor Limburg als geheel en 8 regionale factsheetboeken. Daarbij horen een bijlagenboek, kaartenboek en databank. Alle onderdelen zijn beschikbaar via www.limburg.nl/ruimte onder bouwen en wonen.



22-9-2010 10:26