Senternovem

17-09-2010 |

Open en enthousiaste sfeer tijdens bijeenkomst SBIR Klimaatadaptatie en Water

"The proof of the pudding is in the eating, het gaat erom dat we innovaties ook daadwerkelijk gaan gebruiken, dan pas is er sprake van échte innovatie." Daar pleitte Felix Wolf van het ministerie van Verkeer & Waterstaat voor op 10 september tijdens de bijeenkomst `Water nu én in de toekomst' in Rotterdam. "Het is een positief signaal dat er ruim 100 projectvoorstellen zijn ingediend naar aanleiding van de oproep in januari, ondernemend Nederland houdt zich steeds meer bezig met maatschappelijke uitdagingen."

Twintig projecten met certificaat voor de uitvoering van fase 2

Het programma van de bijeenkomst was veelzijdig en de opzet van presentaties afgewisseld met zeepkistsessies en discussies gaf iedereen zichtbaar energie. Tijdens de zeepkistsessies kreeg ieder SBIR-project de gelegenheid om in één minuut uit te leggen hoe het project bij kan dragen aan een klimaatadaptiever watersysteem in Nederland. Vervolgens gaf Mandy Willems, adviseur bij Agentschap NL een korte impressie van de projecten én de projectbezoeken. SBIR-ondernemer Henk Blaauw gaf in een inspirerende presentatie de aanwezige SBIR-prpjectleden als tip om een stuurgroep voor het project op te oprichten, waarin potentiële afnemers zeggenschap hebben en kunnen (bij)sturen. "Dit vergroot de bereidheid tot investeren in fase 3", zo zei hij. Joost de Haan, innovatiemanager van het Hoogheemraadschap Delfland, ging vervolgens in op de uitdagingen waar het waterschap voor staat. Hij benadrukte het belang van innoveren.

In de middag vond een paneldiscussie plaats, waar ondernemers én overheid de discussie aangingen over de vraag hoe innovaties beter van de grond te krijgen. Hieruit kwam onder andere naar voren dat het voor kleine partijen vaak nog lastig is om een positie te verwerven in de markt vanwege de stevige positie van de huidige (grote) partijen. Ook vraagt innovatie om `durfambtenaren', die risico's durven nemen en (politiek) gedekt worden om fouten te maken.

Naast de presentaties en paneldiscussie was er ook een projectenmarkt. Hier waren alle projecten vertegenwoordigd. Mensen zochten elkaar op en er werd kennis uitgewisseld.

Aan het einde van de bijeenkomst zette plaatsvervangend-directeur van Nederland Ondernemend Innovatieland, Pieter Waasdorp, alle twintig projecten in het zonnetje. Ze kregen een certificaat uitgereikt voor de uitvoering van fase 2.

Meer informatie over de SBIR Klimaatadaptatie en Water kunt u lezen op de website.

Wijzigingsdatum |

22-09-2010