Senternovem

16-09-2010 |

Bussumse watertoren wordt energieneutraal kantoor

Op 9 september j.l. hield het NIBE open huis in de compleet gerenoveerde historische watertoren die samen met het ernaast gelegen paviljoen een energieneutraal kantoorgebouw vormt. Een windmolen op de toren, PV-panelen en een bio-WKK installatie zorgen ervoor dat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn voor het energieverbruik: energieneutraal dus. Met een Milieu-Index Gebouw (MIG) van 1028 claimt het project Watertoren Bussum zelfs het meest duurzame gebouw van Nederland te zijn. Maar NIBE, mede-initiatiefnemer van dit project en zelf al 20-jaar actief op het gebied van duurzame gebouwen, hoopt dat deze eerste plaats spoedig door een ander project kan worden overgenomen.

watertoren bussum Energieneutraal
Een van de doelstellingen van het project Watertoren Bussum was om volledig te voorzien in eigen energiebehoefte. Dat wordt bereikt door een combinatie van technieken, waaronder de bio-WKK installatie een belangrijke plaats inneemt. De bio-WKK wordt gestookt met plantaardige olie (gebruikt frituurvet). Daardoor legt deze brandstof geen extra beslag op de voedselproductie en wordt ook geen extra CO2 uitgestoten, omdat die tijdens de groei eerst is vastgelegd in de planten. De CO2-uitstoot van het vervoer per vrachtauto wordt gecompenseerd door meer elektriciteit op te wekken dan het gebouw zelf nodig heeft; die wordt teruggeleverd aan het net.

Milieu-Index Gebouw (MIG)
De MIG wordt berekend met GreenCalc+, een computerprogramma dat een levenscyclusanalyse (LCA) maakt van een totaal gebouw. GreenCalc+ bevat een module voor materiaalgebruik, waterverbruik en energieverbruik. Op energie scoort de Bussumse watertoren uiteraard extreem goed. Op de materiaalcomponent scoort het gebouw niet extreem, mede omdat gekozen moest worden voor een (betonnen) prefab casco voor het paviljoen. Op het gebied van waterverbruik scoort het project weer heel erg goed. Het pand heeft geen rioolaansluiting en zuivert zijn eigen afvalwater in een helofytenfilter. Het gezuiverde water wordt hergebruikt voor de toiletspoeling.