Groen!

âFonds Gemeenschappelijk Wonenâ als antwoord op Vlaamse wooncrisis

door Mieke Vogels (Vlaams parlementslid) op 22 september 2010 in "Wonen"

De Vlaamse regelgeving is niet afgestemd op de huidige woonnoden en creatieve samenlevingsvormen die daarop een antwoord kunnen bieden. Vlaams parlementslid Mieke Vogels heeft vandaag âon the fieldâ een decreet voorgesteld waarbij mensen die een cohousingproject uit de grond willen stampen financieel worden bijgestaan.

Volgens de berekeningen in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen heeft Vlaanderen in de periode 2007-2012 zowat 100 000 extra woningen nodig. Die grote vraag is niet alleen een gevolg van de verwachte stijging van het aantal inwoners (met ca. 2,3% of 75.700 inwoners), maar heeft vooral te maken met de groei van het aantal gezinnen (+ 8,7%) door de toenemende gezinsverdunning. Vlaanderen evolueert naar meer en kleinere gezinnen. Hierdoor zijn de prijzen van onze woningen exuberant gestegen. De prijs van een bouwgrond werd in Vlaanderen tussen 2000 en 2009 vier keer duurder. De prijs van woningen steeg met 120%, huurprijzen stegen in dezelfde periode met 30%.

"Die trend is niet nieuw, toch is het beleid niet steeds niet afgestemd op die evolutie. Ook al neemt het aantal alleenstaanden toe, Vlaanderen blijft typische gezinswoningen bouwen bestemd voor een man, een vrouw en een paar kinderen. Het wordt tijd dat de Vlaamse regelgeving rond wonen geüpdatet wordt," aldus Mieke Vogels die een concreet decreet heeft ingediend om cohousing financieel te laten ondersteunen en dat vandaag in het Brutopiaproject te Vorst heeft voorgesteld.

"Het voorstel is vernieuwend, sociaal en toekomstgericht," stelt Vogels: "Cohousing biedt niet alleen een antwoord op de woonnood in Vlaanderen, de bijgevolg te dure woonprijzen maar ook op de toenemende isolatie en nood aan zorg. In cohousing projecten is het socialer wonen en kunnen mensen elkaar gemakkelijker ondersteunen voor kinderopvang, autodelen, ecologische ingrepen zoals zonnepanelen, ouderenzorg, ..."

Met dit voorstel van decreet hoopt Groen! een impuls te geven aan de oprichting van open, sociale en gemixte samenhuisprojecten. De komende maanden zullen de groene parlementsleden zowel op Vlaams als op federaal niveau bijkomende voorstellen doen om cohousing te faciliteren o.m. op het vlak van ruimtelijke ordening, financiering en aparte inschrijving in het bevolkingsregister.

Klik hier voor de volledige perstekst
Klik hier voor het decreet
Klik hier voor het rapport over cohousing van de Koning Boudewijnstichting KBS
Klik hier voor de perstekst van Brutopia
Klik hier voor de perstekst van Samenhuizen vzw

Contact: Mieke Vogels -