Politiebond ACP

22 september 2010

Geen nieuwe bezuiniging politie, oude nog niet van tafel

Prinsjesdag 2010 ligt weer achter ons. Omdat er nog geen nieuw kabinet is, heeft het demissionaire kabinet de begroting voor 2011 nog gemaakt. Hoewel het verstandig is dat het demissionaire kabinet geen nieuwe bezuinigingen aankondigt, vindt de ACP het onbegrijpelijk dat oude bezuinigingen wel gehandhaafd blijven.
Ondanks een motie van de Tweede Kamer worden de bezuinigingen op de politie niet teruggedraaid.

Ondanks een motie van de Tweede Kamer worden de bezuinigingen op de politie niet teruggedraaid.

Met de Miljoenennota werd bekend gemaakt dat er volgend jaar 3,2 miljard euro bezuinigd wordt. Deze bezuinigingen zijn een voorschot op de bezuinigingen een nieuw kabinet. In de afspraken zoals gisteren bekend gemaakt zijn er geen nieuwe bezuinigingen op de politie begroot. In juni echter heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin het kabinet wordt verzocht de bezuinigingen op de politie te stoppen. Vorige week is er nog een spoeddebat geweest. Hierbij werd de minister van BZK opgeroepen die motie uit te voeren, maar nog steeds staat er een bezuiniging van ruim 100 miljoen euro gepland! De ACP roept de Tweede Kamer op haar eigen motie uit te voeren en tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen deze bezuiniging van tafel te vegen. ACP voorzitter Gerrit van de Kamp: "Het is nu tijd dat onze vertegenwoordigers in de Kamer laten zien dat het hun menens is. Ze hebben bij de komende beschouwingen de kans om hun woorden in daden om te zetten."

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de financiële positie van de politie zorgelijk is. Er was al bekend dat 13 korpsen onder verscherpt financieel toezicht van het ministerie staan. Bezuinigingen op de politie zullen deze situatie alleen maar verslechteren, waar het essentiële politiewerk onder zal lijden.

---

www.acp.nl/bezuinigingen