Gemeente Alkmaar


22 september 2010

College neemt definitief besluit over organisatie brandweer Alkmaar

Op 21 september heeft het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit genomen over de organisatiestructuur van Brandweer Alkmaar. De nieuwe structuur leidt tot één brandweerorganisatie, die de bestuurlijk vastgestelde repressieve dekkingsgraad van 80% realiseert. De nieuwe organisatie, die op 1 januari 2011 van start gaat, heeft de instemming van de Ondernemingsraad. Gelijk met de nieuwe organisatie treedt een pilot in werking, waarbij vier brandweerlieden op de 1e tankautospuit uitrukken.

Het college voert de organisatiewijziging door om te kunnen voldoen aan nieuw wettelijke eisen bij de uitruk- en aanrijtijden van de brandweer bij incidenten en in te staan voor de veiligheid van de Alkmaarse burgers. Eerder bleek dat de brandweer niet aan de vereiste dekkingsgraad voldeed, wat wil zeggen dat de brandweer niet altijd binnen de gestelde normtijd aanwezig kan zijn bij branden en hulpverleningen. Het aantal gevallen waarin de brandweer binnen de geldende normtijd ter plaatse was bleek rond de 50% te liggen.

De gemeenteraad gaf aan dat dit dekkingspercentage op 80% zou moeten liggen in lijn met de nieuwe Wet op de Veiligheidsregio's. Om die dekking te kunnen realiseren was centrale huisvesting in de stad nodig. In 2005 besloot de gemeenteraad daarom - na een uitgebreid locatieonderzoek - tot de bouw van de nieuwe brandweerkazerne aan de Helderseweg. De raad gaf toen aan dat daarvoor zonodig ook organisatiewijzigingen moesten worden doorgevoerd. Hierop vond een doorlichting plaats van de brandweerorganisatie door het extern adviesbureau Van Dijke. De nieuwe organisatie is mede gebaseerd op de aanbevelingen uit dit onderzoek.

In de nieuwe organisatie is sprake van één brandweerorganisatie, waarin beroepsmedewerkers en vrijwilligers in één afdeling Repressie zijn ondergebracht. Gezamenlijk zullen zij in een 24-uursdienst de uitruk verzorgen, waarmee de bestuurlijk vastgestelde repressieve dekkingsgraad van 80% kan worden gerealiseerd. Vanaf de nieuwe kazerne Centrum wordt de eerste uitruk verzorgd door beroeps en vrijwilligers. De 2e tankautospuit wordt altijd bemenst door vrijwilligers. De posten Koedijk en Oudorp behouden een eigen verzorgingsgebied.

Burgemeester Bruinooge over de nieuwe organisatie: "Op 1 januari gaan wij van start met een organisatie die kan voldoen aan de eisen van nieuwe de Wet op de Veiligheidsregio's, zoals die van de normtijden bij de uitruk. Brandweer Alkmaar is hiermee klaar voor de toekomst".

Op het voorgenomen collegebesluit over de nieuwe organisatie van 22 juni 2010 heeft de Ondernemingsraad op 23 augustus positief geadviseerd. In het Georganiseerd Overleg op 2 september is een oplossing overeengekomen voor de personele gevolgen van de organisatieverandering. De adviezen en wensen zijn meegenomen in het vervolgtraject. De beroepsmedewerkers worden in de nieuwe organisatie geplaatst in een functie volgens de door de vakbonden goedgekeurde 'plaatsingsprocedure'. Alle vrijwilligers uit de korpsen worden in hun huidige functie één op één geplaatst in de nieuwe afdeling Repressie, waarbij de korpsstructuur behouden blijft.

De pilot met de uitruk van vier brandweerlieden op de 1e tankautospuit (pilot-TS4) start eveneens op 1 januari 2011. Momenteel wordt veel gesproken over het garanderen van de veiligheid van de brandweermedewerkers op de TS4. Uitgangspunt bij een verantwoorde vorm van brandweerzorg aan de burger is dat medewerkers op een veilige manier kunnen werken. Tot 1 januari 2011 wordt daarom hard gewerkt aan het opleiden en oefenen met de TS-4.