Gemeente Eindhoven

Onderzoek rekenkamercommissie: Grip op het apparaat

Er is onvoldoende inzicht in de totale kosten van personeel van de gemeente Eindhoven en effectieve sturing daarvan ontbreekt - dat blijkt uit onderzoek van de rekenkamercommissie. Strakkere beheersing is dringend gewenst.

De rekenkamercommissie Eindhoven heeft onderzoek gedaan naar de kosten van het personeel, inhuur en bestuur in de gemeente. De raad had al enige tijd het gevoel geen grip te hebben op de apparaatskosten. Ook in verband met bezuinigingen staan de kosten van het ambtelijk apparaat in de belangstelling. Het doel van het onderzoek was om verheldering en handreikingen voor beheersing te geven.

Om inzicht te krijgen in de apparaatskosten en aanbevelingen te kunnen doen hoe hierop te sturen is er dossierstudie verricht, interviews gehouden en waar mogelijk een vergelijking gemaakt met andere gemeenten.

Conclusies

De rekenkamer stelt dat, ondanks verbeteringen, het inzicht in de kosten van personeel en bestuur te wensen over laat. Er is verwarring over wat onder apparaatskosten wordt verstaan. Het beleid ten aanzien van inkoop- en aanbestedingen in relatie tot inhuur van derden is versnipperd, net als richtlijnen over bevoegdheden en werkwijzen rondom begrotingswijzigingen in relatie tot apparaatkosten. Met name het inhuren van derden is al enige jaren fors hoger dan begroot. Daarbij wordt onvoldoende degelijk begroot en worden afspraken niet nagekomen.

De sturing van de kosten is niet effectief. De raad stuurt onvoldoende op de afspraken over wat er gerealiseerd zou moeten worden (prestaties, ambities) en kijkt daarbij te weinig naar het totale budget. Ook in de organisatie is een flink aantal tekortkomingen op sturing op concernniveau.

"Met deze doorlichting van de apparaatskosten kan de raad aan de slag", aldus de rekenkamercommissie. Al eerder wees Eindhovens rekenkameronderzoek op fragmentatie en versnippering in de organisatie. Strakkere centrale sturing en regie is zeer gewenst.

Aanbevelingen

Er wordt voorgesteld om snel een centrale aanpak vast te leggen in een "Nota Bedrijfsvoering" ten aanzien van de bedrijfsprocessen binnen de gemeente, maar ook de sturing en beheersing daarvan. Van belang zijn eenduidige begrippen, tools en juiste informatievoorziening. Daarnaast moet eenheid komen in het sturingsinstrumentarium.

Met spoed zijn maatregelen nodig ten aanzien van inhuur derden, zoals het invoeren van een inhuurtoets. Overigens moet de inhuur bezien worden in samenhang met de ambities van de raad en de totale personeelskosten.