Academisch ziekenhuis Maastricht

Zelfbewustzijn-onderzoek plasproblemen Publicatiedatum: 22-09-2010 Bron: SdC Auteur: SdC Datum: 22-09-2010

De oorzaken van het overactieve blaassyndroom zijn nog altijd niet volledig opgehelderd en ook de huidige behandelingsmogelijkheden zijn niet voor alle patiënten toereikend. Nieuw onderzoek moet hierin voor verbetering gaan zorgen. De studie 'Blaasgevoel en waarneming van aandrang' onderzoekt de relatie tussen plasgedrag, blaasgevoel en zelfbewustzijn bij patiënten die lijden aan het overactieve blaas syndroom en bij gezonde vrijwilligers.

Patiënten en vrijwilligers gezocht voor zelfbewustzijn-onderzoek over 'Blaasgevoel en waarneming van aandrang'. Eén op de vijf Nederlanders heeft of krijgt te maken met plasproblemen. Een overactieve blaas, een te vaak voorkomend en te sterk gevoel om te moeten plassen ('urgency', urgentie) met of zonder ongewild urineverlies, is het meest voorkomend probleem. Niet levensbedreigend, maar ook niet fijn.

Patiënten en gezonde vrijwilligers worden gevraagd - , na één bezoek aan het ziekenhuis - thuis vragenlijsten in te vullen. Aan de hand daarvan wordt gekeken of er wellicht een relatie bestaat tussen plasgedrag, blaasgevoel en zelfbewustzijn en of dit verschilt bij patiënten met overactieve blaasklachten en gezonde vrijwilligers.

Zelfbewustzijn Deze Maastrichtse studie naar 'Blaasgevoel en waarneming van aandrang' wil meer inzicht krijgen in het functioneren van de blaas en urinewegen, om zo behandelingsvormen voor patiënten met het overactieve blaassyndroom te kunnen verbeteren. Aandrang, het gevoel van moeten plassen, is een vorm van bewustzijn. Veranderingen in het bewustzijn kunnen plasklachten verergeren of verminderen. Met behulp van verschillende soorten vragenlijsten willen de onderzoekers inzicht krijgen in het plasgedrag en de zelfbewustzijns-kenmerken van patiënten en vrijwilligers. Zelfbewustzijns-kenmerken houden bijvoorbeeld in, in welke mate iemand met zijn of haar uiterlijk bezig is of met de manier waarop iemand zichzelf naar anderen presenteert. In totaal kunnen 80 patiënten met een overactieve blaas en 80 gezonde vrijwilligers ouder dan 18 jaar deelnemen aan dit onderzoek.

Achtergrondinformatie Blaasfunctie kan worden onderverdeeld in blaasvulling en blaaslediging. In meer dan 99% van de tijd bevindt de blaas zich in de vulfase. Tijdens deze vulfase krijgt het centraal zenuwstelsel informatie uit de blaasregio. Daar wordt de informatie verwerkt en vervolgens weer doorgegeven aan specifieke regio's in de hersenen waardoor iemand zich bewust wordt van de blaasvulling. Wanneer er in dit proces iets fout gaat, kan dat leiden tot stoornissen in de controle van de lagere urinewegen. Het overactieve blaassyndroom is de meest voorkomende stoornis.

Voorkomen Een plots intens gevoel om te moeten plassen ('urgency', urgentie) met of zonder ongewild urineverlies is een aandoening die voorkomt bij ongeveer 17% van de volwassen bevolking, bijna 1 op de 5 dus. Hoewel de aandoening niet levensbedreigend is, heeft deze wel veel invloed op de kwaliteit van leven. Daarnaast zijn de totale economische kosten voor de behandeling van de klachten enorm. Zo werden in Nederland de kosten voor incontinentie materiaal in 2006, geschat op meer dan 163 miljoen euro per jaar.

Oorzaken Helaas zijn de onderliggende oorzaken van het overactieve blaassyndroom nog altijd niet volledig opgehelderd. Ook zijn de huidige behandelingsmogelijkheden niet voor alle patiënten toereikend. Urologen, zoals die van het Maastricht UMC+, verrichten daarom wetenschappelijk onderzoek onder meer naar de oorzaken van en behandelingsopties voor deze overactieve blaasklachten.

Nadere informatie en een geschiktheidstest voor het onderzoek: www.ikmoetvaakplassen.nl