Gemeente Achtkarspelen


Belevingsonderzoek Wmo onder inwoners Achtkarspelen

Jaarlijks is de gemeente in het kader van de horizontale verantwoording aan zowel de inwoners van de gemeente als het Ministerie van VWS verplicht uit de doelgroep van de Wmo
een tevredenheidsonderzoek uit te voeren. Op de besluitenlijst 12 juli t/m 16 juli 2010 heeft de Raad de resultaten van dit onderzoek voor kennisgeving aangenomen.

Het rapport

Hier vindt u het rapport `Belevingsonderzoek Wmo onder inwoners (prestatievelden 1 t/m 4)'. Het rapport toont de beleving van inwoners uit de gemeente Achtkarspelen op de eerste vier prestatievelden van de Wmo, namelijk:

1) Het bevorderen van de sociale samenhang in en de leefbaarheid van dorpen, wijken en buurten.

2) Op preventie gerichte ondersteuning van jeugdigen die problemen hebben met opgroeien en van ouders die problemen hebben met opvoeden.
3) Het geven van informatie, advies en cliëntondersteuning.
4) Het ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers.

Het onderzoek

In het onderzoek hebben de inwoners dus hun mening gegeven over zaken als de woonomgeving, de eventuele ontvangen ondersteuning van de gemeente voor opvoeding, mantelzorgers, vrijwilligers, en de informatievoorziening vanuit de gemeente over zorg, wonen en welzijn.

In dit rapport wordt de beleving van de inwoners van de gemeente Achtkarspelen vergeleken met die van de inwoners van alle deelnemende gemeenten, de zogenoemde referentiegroep. Het rapport geeft inzicht in wat de sterke en verbeterpunten van de gemeente Achtkarspelen zijn als het gaat om de tevredenheid van de burgers over de praktische invulling van de Wmo. Mede hierdoor biedt het rapport concrete aanknopingspunten voor verbeteringen.

Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is op 1 januari 2007 ingegaan en heeft als doel iedereen in de samenleving mee te laten doen aan het maatschappelijk verkeer. De wet zorgt er ook voor dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. De benodigde ondersteuning verschilt van persoon tot persoon.

Burgers hebben een centrale positie in de Wmo. Zij moeten betrokken worden bij de uitvoering van de wet en kunnen een belangrijke rol spelen bij het opstellen en bijstellen van beleid. Een belevingsonderzoek onder burgers is een adequate methode om zicht te krijgen op de wensen van de burgers en hun tevredenheid over het ondersteuningsaanbod van de gemeente.

De gemeente voldoet met dit belevingsonderzoek aan artikel 9 lid 1a van de Wmo, waarin is aangegeven dat het college van burgemeester en wethouders jaarlijks vóór 1 juli de uitkomsten publiceert van `onderzoek naar de tevredenheid van vragers van maatschappelijke ondersteuning over de uitvoering van de wet'.
Belevingsonderzoek Wmo onder inwoners Achtkarspelen Bestandsgrootte:
1,12 MB