FNV KIEM

Dertigste editie Nederlands Film Festival vandaag van start!

woensdag 22 september 2010

Vandaag is de dertigste editie van het Nederlands Film Festival van start gegaan. Het filmevenement staat al sinds 1981 garant voor de mooiste films, beste acteurs en om de nominaties voor de prestigieuze filmprijzen die gedurende het Film Festival bekend worden gemaakt. Dit jaar opent het Film Festival met de première van `Tirza'.

Op 24 september 1981 opende Jos Stelling - filmregisseur en bioscoopexploitant - de eerste editie van de Nederlandse Filmdagen. Met als doel om de Nederlandse filmers bij elkaar te brengen en de Nederlandse films onder de aandacht van een groot publiek te brengen. Dit zou de mogelijkheid om over de toenmalige filmsituatie te kunnen discussiëren openen en eventuele verbeteringen bewerkstelligen. Dit eerste festival trok achtduizend bezoekers en opende met `Het meisje met het rode haar' en sloot af met de première van `Twee vorstinnen en een vorst'. Voor het eerst werd tijdens die bewuste slotavond de Grote Prijs, beter bekend als het Gouden Kalf, toegekend aan de Utrechtse kunstenaar Theo Mackaay.

Sindsdien is Utrecht ieder jaar weer het bruisende middelpunt van de Nederlandse film, met premières van Nederlandse speelfilms, documentaires, korte films en tv-drama. Dit jaar zal het Film Festival openen met de première van `Tirza', naar het boek van Arnon Grunberg. Ter afsluiting zal vrijdag 1 oktober tijdens het Gala van Nederlandse Film de Gouden Kalveren uitgereikt worden.

Meer op www.filmfestival.nl
Entertainment & Media