Kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen

21 september 2010: Gouverneur schorst pensioenverordening raadsleden

22-09-2010

De Gouverneur van de Nederlandse Antillen, mr. F.M. d.l.S. Goedgedrag, heeft vandaag de eilandsverordening tot wijziging van de Pensioenverordening Eilandsraadleden Curacao geschorst. Deze eilandsverordening werd vastgesteld door de eilandsraad op 3 september en vervolgens door de waarnemend gezaghebber afgekondigd op 8 september. De Gouverneur heeft besloten tot schorsing hangende een onderzoek naar de vraag of deze regeling wegens strijd met het algemeen belang van het Koninkrijk voor vernietiging in aanmerking komt.

Tweemaal eerder greep de Gouverneur in bij vaststelling van een nagenoeg gelijkluidende pensioenverordening door de eilandsraad. Op 15 augustus 2007 en op 17 februari 2009 werd door de Gouverneur vastgesteld dat deze pensioenvoorzieningen in strijd waren met het algemeen belang van de Nederlandse Antillen, meer in het bijzonder met de deugdelijkheid van bestuur. Ook nu heeft de Gouverneur gemeend dat er aanwijzingen zijn dat de verordening van 3 september 2010 in strijd zou kunnen worden geoordeeld met de deugdelijkheid van bestuur. Het gaat om een vrijwel identieke tekst als in 2007 en 2009 en de omstandigheden waaronder deze verordening tot stand gekomen is, zijn vergelijkbaar.

Schorsing is een conserverende maatregel die de werking van de verordening met onmiddellijke ingang stuit. Het schorsingsbesluit geldt voor drie maanden en vervalt als niet binnen deze drie maanden een besluit tot vernietiging is genomen. Het gaat om een vorm van bestuurlijk toezicht die zijn basis vindt in de Eilandenregeling Nederlandse Antillen. De Gouverneur zal de verordening nu onderzoeken. Mocht dit onderzoek uitwijzen dat inderdaad sprake is van ondeugdelijk bestuur, dan kan de verordening worden vernietigd. Wanneer de bevindingen zijn dat de inhoud van de verordening correct is, vervalt de schorsing.

Willemstad, 21 september 2010