Plan Nederland

Meisjes in Nederlandse steden voelen zich onveilig

22 september 2010

Onderzoek Plan Nederland: meeste meisjes voelen zich onveilig in de stad

Ruim de helft van de meisjes in Nederlandse steden voelt zich onveilig in hun eigen wijk of in het centrum van de stad. Dat blijkt uit een onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland onder meisjes tussen de 11 en 18 jaar.

Twee op de vijf meisjes voelt zich onveilig om 's avonds of 's nachts door de eigen buurt te lopen. Van de meisjes van 17 en 18 jaar is dat zelfs drie op de vijf. Van alle meisjes voelt bijna 65 procent zich 's avonds of 's nachts onveilig in de stad. Meer dan 40 procent geeft aan in haar omgeving iemand te kennen die mishandeld is.

Plan Nederland ondervroeg ruim 800 meisjes uit Nederlandse steden in het kader van een groot internationaal onderzoek naar de gevaren voor meisjes in steden wereldwijd. Op 22 september presenteert de ontwikkelingsorganisatie het onderzoeksrapport `Digital and Urban Frontiers: Girls in a Changing Landscape' waarin de kansen en bedreigingen voor meisjes in de stad en op internet in kaart zijn gebracht. Het onderzoek is het vierde in de reeks `Because I am a Girl-onderzoeken die Plan wereldwijd uitvoert.

Van de Nederlandse meisjes zegt de helft behoefte te hebben aan een veilige ruimte in de wijk, zoals een jeugdhonk of een buurthuis. Ruim 70 procent denkt dat een buurtwacht de wijk veiliger maakt en bijna 80 procent wil betere straatverlichting.

Sloppenwijken

In de steden in ontwikkelingslanden vormen overbevolking, onverlichte straten, woningtekort, seksuele intimidatie en verkrachtingen de grootste problemen voor meisjes.

Zo durft in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa 77 procent van de meisjes na zonsondergang de straat niet meer op, meer dan de helft leeft in angst voor seksuele intimidatie en 14 procent kent meisjes die zijn verkracht.

Dagelijks trekken duizenden meisjes in ontwikkelingslanden van het platteland naar grote steden, op zoek naar scholing, werk en onafhankelijkheid, of om geweld of armoede te ontvluchten. Naar schatting leven er in 2030 wereldwijd meer dan 1,5 miljard meisjes in stedelijke gebieden.

In het rapport doet Plan aanbevelingen aan nationale en lokale overheden om steden veiliger te maken voor meisjes. De belangrijkste aanbeveling is om meisjes meer te betrekken bij de inrichting van de stad.

Plan Nederland roept meisjes in Nederlandse steden op om foto's te maken van onveilige plekken. Die foto's kunnen hier worden gepost. Daar kunnen leeftijdsgenoten op de foto's stemmen. De populairste foto's worden beloond met een prijs en worden aangeboden aan de burgemeester van de stad waar ze zijn genomen.
""
4dingen_campagnemeisje.jpg