Sociaal-Economische Raad


* 60 jaar SER

22 september 2010

Op 16 en 17 september waren er in Brussel twee bijeenkomsten gewijd aan de betrokkenheid van de sociale partners en het maatschappelijk middenveld bij de Europa 2020-strategie. Europa 2020 is de opvolger van de Lissabon-strategie, die in 2010 afliep. De SER werd vertegenwoordigd door plv. Algemeen Secretaris Steven Duursma en Roland Zwiers, een van de secretarissen van het Europa 2020-advies van de SER.

Donderdag 16 september was er een bijeenkomst in het gebouw van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC van SERren in de EU. Een van de agendapunten was het belang van de betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld bij de voortgang van de Europa 2020-strategie. De Nederlandse SER heeft zich bereid verklaart om volgend jaar als gastheer op te treden.

Op vrijdag 17 september was er een studiedag in het Egmontpaleis georganiseerd door de Belgische Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, de Belgische Nationale Arbeidsraad en het EESC. Centraal stond weer de nut en noodzaak van de betrokkenheid van de (Europese) sociale partners c.q. maatschappelijk middenveld bij de vormgeving, uitvoering en monitoring van de Europa 2020-strategie. De organisatoren hadden voor deze bijeenkomt tal van relevante sprekers uitgenodigd, waaronder het voorzitterschap van de EU, de Europese Commissie, de Europese koepelorganisaties van sociale partners, wetenschappers, nationale SERren en sociale partners op nationaal niveau.