Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Nederlands-Duits debat over toekomst visserijsector

Nieuwsbericht | 22-09-2010

Op 21 september vond de eerste Duits-Nederlandse Ronde Tafel plaats in het kader van de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB). De rol van de markt in het Europees visserijbeleid stond daarbij centraal. Het debat waaraan vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven (retail en industrie), maatschappelijke organisaties, wetenschap en overheid deelnamen vond plaats in Bonn.

Initiatiefnemers van deze bijeenkomst waren het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Duitse Bundesministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Verbraucherschutz (BMELV). Doel van de dialoog was om de Duitse en de Nederlandse deelnemers uit alle geledingen van de visserijsector, maatschappelijke organisaties en wetenschap op een informele manier met elkaar in gesprek te laten gaan over hoe het Gemeenschappelijk Visserijbeleid na 2013 op te zetten.

Het Gemeenschappelijk Visserijbeleid kwam in 1983 tot stand en wordt om de tien jaar hervormd. De besluitvorming over de volgende hervormingsronde moet vóór 2013 zijn afgerond, de voorstellen hiervoor van de Europese Commissie worden verwacht in het voorjaar van 2011. De gezamenlijke ambitie is te komen tot een meer duurzame visserijsector. Zowel op ecologisch, economisch als sociaal vlak.

De Nederlandse Stichting de Noordzee gaf een presentatie over de Viswijzer, een Nederlands initiatief om de consument te stimuleren om duurzame vis te kopen. De Duitse retailorganisatie Metro AG legde uit hoe je als organisatie over duurzaamheid kan communiceren met de consument.

Na de presentaties werd er onder leiding van gespreksleider Dr. Hamer van het platform 'Grenzüberschreitende Integrierte Qualitätssicherung' gediscussieerd over de manier waarop marktinitiatieven een rol kunnen spelen bij de verduurzaming van de visserijsector.

De verscheidenheid aan deelnemers zorgde voor een levendige discussie, maar over één ding waren de deelnemers het eens. Duurzaamheid in de visserijsector moet gezamenlijk worden ontwikkeld. "We mogen de rekening niet doorschuiven naar onze kinderen" zei dhr. Kranghand van de Metro Group. Volgens de heer Bruno Hoffstadt van BMELV is "Duurzame visserij de enige oplossing". De heer Lomans van het ministerie van LNV zei: "Niet alleen de overheid staat hiervoor aan de lat. Ook marktinitiatieven zoals samenwerking in de visserijketen en certificering leveren een bijdrage aan rentabiliteit én duurzaamheid van de visserij. Stichting de Noordzee gaf aan: "Duurzaamheid is heel belangrijk en staat hoog op de agenda bij alle schakels in de keten".

Hoe een duurzame visserijsector gerealiseerd moet worden en wie daarvoor verantwoordelijk is, daarover liepen de meningen uiteen. Maar de deelnemers zien de noodzaak om met elkaar in gesprek te blijven en zijn enthousiast over een tweede Ronde Tafel in 2011. Deelnemers aan de Duits-Nederlandse Ronde Tafel in het kader van de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid

Deelnemers aan de Duits-Nederlandse Ronde Tafel in het kader van de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB).