Gemeente Breda

Eindevaluatie Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling in Breda

De evaluatie van het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling heeft de onderbouwing geleverd dat burgers die uitgedaagd worden om zelf met projecten te komen, deze ruimte ook pakken. Dit heeft het college met de eindevaluatie van de FMO vastgesteld.

Burgers komen met projecten die vaak een aanvulling zijn op het bestaande reguliere beleid. Deze elementen sluiten aan bij de uitgangspunten van het coalitieakkoord @Breda: uitgaan van de eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid vergroot het zelfstandig vermogen. De verworvenheden van het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling worden betrokken bij de uitwerking van het reguliere subsidiebeleid.

Door de werkmethode van de FMO is het zelfoplossend vermogen van burgers aangeboord en eigen verantwoordelijkheid genomen. Daarnaast zijn door het laagdrempelig werken moeilijk bereikbare groepen bereikt. De combinatie van professionele inzet en vrijwilligers heeft de slaagkans van een project bevorderd. Het sturen op samenwerking heeft stevige netwerken opgeleverd.

Ook is in de evaluatie duidelijk geworden dat eenmalige initiatieven niet leiden tot maatschappelijke dynamiek en dat bedrijfsleven en onderwijs onvoldoende zijn geprikkeld tot het indienen van projecten. Sturing op samenhang is cruciaal om overlap van en concurrentie tussen projecten te voorkomen. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de eindevaluatie van het FMO.

Deze conclusies hebben vier verworvenheden opgeleverd:
- schep ruimte voor burgerinitiatieven;

- stimuleer initiatief met een eenvoudige regeling;
- stuur op samenwerking en verbinding met regulier beleid;
- benut financiële ruimte en doe beroep op externe financiering. Deze verworvenheden worden meegenomen in het nieuw te ontwikkelingen welzijnsbeleid.

Er zijn op dit moment nog 80 lopende projecten die FMO-subsidie hebben ontvangen. Deze worden ondergebracht in de reguliere organisatie.en onder de oude regeling voortgezet met de daaraan gekoppelde voorwaarden en verplichtingen. De controle op deze projecten loopt door totdat ze zijn afgerond.

De subsidieregeling van het FMO is op 29 april 2010 door het college van burgemeester en wethouders stopgezet. Het afsluiten van het project Fonds maatschappelijke Ontwikkeling is door middel van deze eindevaluatie gerealiseerd.

Breda, 22 september 2010

Eindevaluatie FMO