Gemeente Breda

Breda handhaaft maar versobert langdurigheidstoeslag

Per 1 januari 2011 wordt de regeling Langdurigheidstoeslag versoberd. De toeslag is bedoeld voor Bredanaars die langdurig van een laag inkomen afhankelijk zijn.

De langdurigheidstoeslag blijft toegankelijk voor burgers met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm. Een criterium hierbij is dat zij dit inkomen voorafgaand aan het moment dat er recht op de toeslag ontstaat, 36 maanden (drie jaar) hebben ontvangen. Het vastgestelde bedrag wordt versoberd naar ⬠150 voor een alleenstaande per jaar en ⬠250 euro voor gehuwden en alleenstaande ouders per jaar. Dit staat in de concept-verordening, die het college van burgemeester en wethouders heeft vrij gegeven voor inspraak.

De Langdurigheidstoeslag is bedoeld voor de meest kwetsbare groep. Alle gezinnen met kinderen, die langer dan drie jaar een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm ontvangen, blijven recht houden op de toeslag ongeacht of zij arbeidsverplichting hebben of niet. De toeslag is bedoeld voor het doen van vervangingsuitgaven waar de gezinnen niet voor hebben kunnen sparen.

Inwoners die uitzicht hebben op inkomensverbetering ontvangen de toeslag niet of niet meer. Van hen wordt verwacht dat zij met hun (toekomstige) inkomen uit werk zelf de vervangingsuitgaven kunnen bekostigen of meer kunnen sparen hiervoor.
De versobering wordt dus doorgevoerd voor de groepen die meer kansen hebben op de arbeidsmarkt. Het armoedebeleid wordt van inkomensondersteunend, meer activerend. Dat betekent dat het consequenties heeft als een belanghebbende bewust geen stappen op de participatieladder zet. Zet de belanghebbende wel stappen op de participatieladder, dan kan dit leiden tot voordeel. Deze visie wordt verwerkt in het beleid over de bijzondere bijstand voor 2011 en verder. De visie wordt in november ter instemming aan het college voorgelegd.

In het coalitieakkoord @Breda is het uitgangspunt opgenomen om het huidige percentage van 110% van de armoederegelingen zoals de langdurigheidstoeslag te handhaven, maar wel de uitvoering te versoberen. Deze doelstelling is de aanleiding om de huidige regeling te wijzigen. Ondanks de bezuinigingsopgave van ⬠5 miljoen op de sociale pijler arbeidsmarktbeleid en armoedebeleid blijft het college de toeslag handhaven voor de meest kwetsbare groepen.

Breda, 22 september 2010

Verordening Langdurigheidstoeslag 2010