Belgische Federale Overheid


* Gene zever: BIVV start campagne tegen drugs achter het stuur

Gene zever: BIVV start campagne tegen drugs achter het stuur

Datum: 22 september 2010

Wie onder invloed van drugs plaatsneemt achter het stuur heeft een verhoogde kans op ongevallen, zeker als de bestuurder ook nog eens alcohol gedronken heeft. Toch zijn drugscontroles op dit ogenblik nog heel uitzonderlijk. De huidige drugtesten voor bestuurders zijn dan ook erg complex en nemen veel tijd in beslag. Daar zal verandering in komen als op 1 oktober speekseltests zullen worden ingevoerd. Deze tests zullen heel wat eenvoudiger uit te voeren zijn.

Speekseltests hebben als voordeel dat ze sneller afgenomen kunnen worden en dat er geen nood is aan een hygiënische omgeving. Ook zullen deze tests minder verkeerdelijk positieve resultaten opleveren.

Als u positief test, zal de politie speeksel afnemen. Dat zal een laboratorium vervolgens analyseren.

Wie drugs gebruikt heeft, riskeert een boete van 1 100 à 11 000 euro en een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar. In geval van recidive binnen de drie jaar kan de overtreder een gevangenisstraf krijgen van één maand tot twee jaar.

Momenteel voert het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) onder het motto 'Gene zever' een campagne die de invoering van deze speekseltesten aankondigt. Deze campagne loopt nog tot 17 oktober.

Meer informatie over de campagne 'Gene zever' vind u op de site van het BIVV.