Plan Nederland

Meisjes sleutel tot halen millenniumdoelen

22 september 2010

Investeren in meisjes is de sleutel tot het halen van de millenniumdoelen van de VN. Dat zegt Tjipke Bergsma, directeur van Plan Nederland, vandaag bij de presentatie van het rapport 'The State of the World's Girls 2010'. De presentatie van het rapport is tevens de aftrap van de campagne 'Because I am a Girl' van Plan Nederland.

Meisjes in ontwikkelingslanden hebben het vaak veel slechter dan jongens. Ze worden miskend, mishandeld en misbruikt, alleen omdat ze meisjes zijn. Maar volgens Bergsma verandert dat als meisjes dezelfde onderwijskansen krijgen als jongens. "Meisjes met een opleiding zijn weerbaarder en hebben meer kansen. Zij zijn beter in staat voor zichzelf op te komen en in de toekomst goed voor hun kinderen te zorgen."

Goed opgeleide meisjes verdienen later bovendien meer en stimuleren zo de economie. "Met één jaar langer onderwijs groeit hun toekomstige inkomen met 25 procent. Een inkomen dat bovendien beter besteed wordt", zegt de Plan-directeur, "want waar mannen het merendeel van hun inkomen uitgeven aan drank en vertier, investeren vrouwen het grootste deel van hun inkomen aan hun gezin en de lokale gemeenschap."

Deze week vindt in New York een conferentie van de VN plaats over de millenniumdoelen, de acht ontwikkelingsdoelen om onder meer armoede in ontwikkelingslanden voor 2015 de wereld uit te helpen en alle kinderen naar school te laten gaan. Plan Nederland vreest dat de millenniumdoelen bij lange na niet gehaald gaan worden. De sleutel om de doelen te halen is volgens Bergsma het investeren in meisjes.

Plan wil dat er extra investeringen komen op het gebied van gezondheidszorg, om sterfte van meisjes tegen te gaan en schooluitval door ziekte terug te dringen. Een andere prioriteit is investeringen in kleuteronderwijs voor meisjes, onder meer om culturele barrières te slechten en ouders te doordringen van het belang van onderwijs voor hun dochters.

Om wereldwijd blijvende aandacht voor de positie van meisjes te vragen, pleit Plan ervoor om 22 september uit te roepen tot Wereldmeisjesdag.