Woonbond


22-09-2010

Demissionair kabinet wil fors in huurtoeslag snijden

Uit de rijksbegroting 2011 blijkt dat het demissionair kabinet Balkenende in 2012 ongeveer 53 miljoen euro op de huurtoeslag wil bezuinigen, oplopend naar maar liefst 176 miljoen euro in 2015. De Woonbond is geschokt door de bezuinigingsvoornemens en zal zich hier fel tegen verzetten.

Deze bezuiniging komt bovenop de korting van ruim 30 miljoen van minister van Middelkoop, waardoor huurtoeslagontvangers tot 2 euro per maand minder huurtoeslag ontvangen in 2011 en 2012. Hierover zal binnenkort in de Tweede Kamer worden gestemd. En dat komt allemaal nog eens bovenop de reeds bestaande korting van Balkenende III. Daardoor werden in 2004 bezuinigingen op de huursubsidie van kracht die leidden tot een verhoging van de normhuren met 12 per maand voor alle huurtoeslagontvangers. De korting op de huurtoeslag liep jaarlijks op tot een bedrag van 17,05 in 2007. Bezuinigingen op de huurtoeslag leiden onmiddellijk tot onaanvaardbare hoge netto huurquoten. Dat terwijl uit Europees onderzoek blijkt dat de woonlasten van huurders al tot de hoogste van Europa horen. De laagste inkomens in Nederland besteden bijna de helft (47,4 procent) van hun besteedbaar inkomen aan woonlasten. Ongeveer eenderde van de huurders ontvangt huurtoeslag. Ruim 40 procent van hen behoort tot de groep ouderen die volgens de Miljoenennota 2011 ontzien zou worden.

Woonbonddirecteur Ronald Paping is boos over de plannen van dit demissionair kabinet: Elke keer als er een tekort op de begroting dreigt, worden de huurders die afhankelijk zijn van huurtoeslag de dupe, terwijl hun koopkracht al stevig onder druk staat. Bij overschrijdingen door toename van de hypotheekrenteaftrek wordt dit toch ook niet verhaald op de huizeneigenaren? Het is onaanvaardbaar dat Balkenende voortdurend de kopers beschermt en huurtoeslagontvangers fors pakt. Gemiddeld ontvangt een huurder 50 per maand huurtoeslag, terwijl een eigenaar-bewoner gemiddeld 200 per maand hypotheekrenteaftrek ontvangt. Voor kopers heeft het demissionair kabinet bovendien nog een extraatje in petto: verlenging van de verhoogde Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en verlenging van de maximale termijn van hypotheekrenteaftrek op een leegstaande woning.