Gemeente Zwolle

Zwolle groeit door: nu 120.000 inwoners

Met de geboorte van Robin Harm Wimmenhove heeft de stad Zwolle voor het eerst in haar geschiedenis 120.000 inwoners. Daarmee is de Overijsselse hoofdstad de 20-ste stad van het land, net onder Den Bosch en Zoetermeer en net boven Maastricht en Leiden.

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle bezoekt donderdag 23 september 2010 samen met zijn vrouw Petra het gezin Wimmenhove. Later dit jaar krijgt Robin zijn eigen geboorteboom aan een speciale herinneringslaan in de stad.

Robin is op dinsdag 14 september 2010 geboren. Enkele dagen daarna kon de afdeling Burgerzaken deze nieuwe inwoner als de 120.000ste benoemen. Robin is het eerste kind van Harm en Miranda Wimmenhove. De almaar groeiende stad Zwolle heeft inmiddels een traditie om bij elke 5000ste nieuwe inwoner een geboorteboom te planten. Voor Robin gebeurt dat in de loop van oktober. De 115.000ste inwoner was Lucas Hoen, geboren op 13 maart 2007.

Bevolkingsgroei

Ondanks de economische achteruitgang in Nederland, blijft Zwolle groeien. Belangrijkste oorzaken van de blijvende groei zijn het vestigingsklimaat voor bedrijven en de beschikbaarheid van nieuwe woningen in met name de uitbreidingswijk Stadshagen. Zwolle groeit de laatste jaren gemiddeld met 1.400 inwoners per jaar. Dat is ook de verwachting voor de komende jaren. Als die groei zo blijft is de 130.000ste inwoner al in 2018 te verwelkomen.

Stad in evenwicht

Zwolle heeft zeker geen ongebreidelde groeiambities. Burgemeester Henk Jan Meijer: "Zwolle is een stad in evenwicht. Alle functies zoals wonen, werken en de mooie groene ruimte, zijn goed verweven en zitten elkaar niet in de weg. Dat vinden we belangrijk, want die mooie balans bepaalt mede de kwaliteit van leven die we hier hebben. Met 200.000 inwoners wordt het dringen, maar met bijvoorbeeld 140.000 inwoners is dat evenwicht nog heel goed."