E-freight@TheNetherlands

22/09/2010 18:37

Air Cargo Netherlands

Luchtvrachtsector zet grote stap in ketendigitalisering dankzij subsidie EZ

Papierloos transport van luchtvracht is de kern van E-freight@NL, een baanbrekend project van de brancheorganisatie ACN (Air Cargo Netherlands), Air France KLM Cargo, Schiphol Group, Cargonaut, de EVO, Nijenrode en een 25-tal luchtvrachtbedrijven. Concrete doelen zijn snellere doorlooptijd, hogere betrouwbaarheid, betere planning en uiteindelijk lagere kosten in de luchtvrachtketen. Bovendien maakt E-freight een efficiëntere inrichting mogelijk van het overheidstoezicht op de goederenstromen. De haalbaarheid van papierloos luchtvrachttransport is in de afgelopen jaren bewezen in een wereldwijde proef van de IATA. Nu is het zaak om door te zetten en E-freight zo snel mogelijk tot de standaard werkwijze te maken.

Voor het project, dat twee jaar zal duren, is 1,2 miljoen euro subsidie aangevraagd bij Ministerie van Economische Zaken in het kader van Pieken de in Delta. Daarvan is de helft formeel toegekend door EZ; de andere helft is aangevraagd bij zeven regionale overheden: de provincies Noord-Holland, Utrecht en Limburg, de Stadsregio Amsterdam en de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Lelystad.

De initiatiefnemers van E-freight@NL willen internationaal voorop blijven lopen en daarmee de concurrentiepositie van Nederland en van Schiphol als air cargo mainport versterken. De deelnemende marktpartijen (vier airlines, tien expediteurs, zeven luchtvrachtafhandelaars en enkele grote verladers) gaan hun processen opnieuw inrichten om de gehele luchtvrachtketen op grote schaal papierloos te laten verlopen, zowel bij export als import. Ter ondersteuning zal ACN een zogenoemde E-freight brigade inrichten om de marktpartijen te helpen bij het realiseren van de veranderingen; de deelnemende IT-bedrijven (Cargonaut, Foursoft en SmartLOXS) zullen zorgen voor de koppeling van hun IT-systemen. De EVO zal zorgen dat er zoveel mogelijk verladers en ontvangers mee gaan doen en Universiteit Nijenrode zal nagaan wat een en ander voor de organisatie en het rendement van de luchtvrachtbedrijven betekent en hoe ze hun business model kunnen aanpassen.

Jan Vreeburg, Director Logistics van penvoerder Air France KLM Cargo: "Het project is in enkele maanden tot stand gekomen en alleen dat is al is fantastisch. Alle partijen verdienen veel lof voor hun enthousiasme en doortastendheid om tot deze samenwerking te komen. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, geeft dit aan dat de ketenpartners met elkaar kunnen en willen innoveren om zich te wapenen voor de toekomst!"

Ben Radstaak, directeur van de luchtvrachtkoepel ACN: "E-freight is niet alleen goed voor het milieu door minder papierverbruik, maar verhoogt ook de kwaliteit en productiviteit. Dat versterkt de positie van Schiphol. We gaan ervan uit dat de bedrijven hun bestaande systemen kunnen blijven gebruiken en via portals of interfaces hun data met de rest van de keten en de overheid gaan delen en daarmee de beoogde winst voor bedrijf en milieu gaan binnenhalen."

De deelnemers aan E-freight@NL zijn: Air France KLM Cargo, Lufthansa Cargo, Martinair Cargo, Singapore Airlines Cargo, ACN, Assembléon, ASML, Aviapartner, Blue Water, Cargonaut, Customs Support, DHL Global Forwarding, EVO, Fast Forwarding Freight, Foursoft, Hellmann Worldwide Logistics, IJS Global, Maastricht Handling Services, Menzies World Cargo, Nijenrode Business Universiteit, Rhenus Logistics, Schenker, Schiphol Group, Skylink, SmartLOXS, Swissport, Van de Put Fresh Cargo Handling, VCK, Viggo en WFS.





http://www.acn.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor redacties