Provincie Overijssel

Onderzoek inrichting Combinatiealternatief N340/N48 afgerond

22 september 2010



Gedeputeerde Staten hebben een voorkeursalternatief gekozen voor de inrichting van de provinciale weg N340/N48, Zwolle-Ommen. De afgelopen zeven maanden zijn de effecten van de twee hoofdinrichtingsvarianten van het combinatiealternatief op het landschap en de leefomgeving in kaart gebracht.

Het voorkeursalternatief is samengesteld uit verschillende onderdelen van de twee onderzochte hoofdvarianten A en B. De resultaten van het onderzoek zijn beschreven in de Planstudie BesluitMER.

Provinciale Staten (PS) beslissen op 3 november aanstaande of de Planstudie BesluitMER voldoet aan de richtlijnen voor het onderzoek die zij in juni 2008 hebben vastgesteld. PS spreken zich dan nog niet uit over het voorkeursalternatief. Gedeputeerde Staten werken dit voorkeursalternatief nu eerst gedetailleerd uit in een provinciaal inpassingsplan (bestemmingsplan).

Op www.overijssel.nl/n340 is een visualisatie te zien van de voorgestelde inrichting van de weg.

Inspraak begin 2011

Als Provincale Staten op 3 november de BesluitMER aanvaarden starten Gedeputeerde Staten begin 2011 een officiële inspraak- en adviesronde. Op dit moment werkt de provincie aan een voorontwerp provinciaal inpassingsplan (bestemmingsplan), een gedetailleerde uitwerking van het voorkeursalternatief. Dit voorontwerp wordt begin 2011 samen met de Planstudie BesluitMER ter inzage gelegd. Medio 2011 krijgen betrokkenen nogmaals de kans hun mening te geven over een ontwerp provinciaal inpassingsplan. Naar verwachting besluiten Provinciale Staten eind 2011 over de vaststelling van het provinciaal inpassingsplan.

De kosten voor de verbetering van de N340/N48 zijn geraamd op 190 miljoen euro. De aansluitingen van de N340 op de rijkswegen A28 en N36 (omleiding Ommen) worden samen geraamd op 60 miljoen euro.

Grondverwerving

Naast de beoordeling van de Planstudie BesluitMER nemen Provinciale Staten ook een besluit over het starten van `passieve' grondverwerving. Het is voor grond- en huiseigenaren dan al in 2011 mogelijk om hun eigendommen aan de provincie te verkopen. Zij mogen zich dan zelf melden bij de aankoper van de provincie. Ná vaststelling van het provinciaal inpassingsplan (bestemmingsplan) start de actieve grondverwerving en gaat de provincie zelf alle eigenaren benaderen.