Ingezonden persbericht


AFROVIBES 2010
Zuid-Afrikaans Festival confronteert en daagt je uit! 22 september t/m 3 oktober 2010

Afrovibes gaat internationaal
Het Zuidelijk Toneel brengt Nannies Only
Afrovibes en MC: een nieuwe samenwerking

NEDERLAND: Eindhoven, Amsterdam
ENGELAND: Londen, Birmingham, Manchester, Newcastle

www.afrovibes.nl

Ncamisa! Kiss the Women van Peter Hayes

Afrovibes gaat internationaal
Afrovibes, het Zuid-Afrikaanse Festival voor theater, dans, muziek, film/documentaire en beeldende kunst/fotografie vindt dit jaar plaats van 22 t/m 25 september in het MC Theater en het Bijlmer Parktheater in Amsterdam en van 28 september t/m 3 oktober in het Parktheater in Eindhoven. Maar Afrovibes gaat ook op reis. Van 5 t/m 24 oktober staat Afrovibes in The Albany in Londen, The Drum in Birmingham, Dance City in Newcastle en Contact Theatre in Manchester. In Engeland wordt het Afrovibes Festival geproduceerd door UK Arts International.

Artistiek leider en choreograaf Gregory Maqoma heeft samen met een team van Nederlandse en Engelse theaterprogrammeurs een programma samengesteld met grote namen, maar ook met aanstormend talent uit Zuid-Afrika. Een eerste blik op het programma:

Regisseur Mpumelelo Paul Grootboom, een van de meest spraakmakende theatermakers van Zuid-Afrika, brengt zijn nieuwste productie Welcome to Rocksburg, een liefdesgeschiedenis met 'Beauty and the Beast' elementen, waarbij de tragiek van het geweld en de armoede van het zwarte township wordt ontleed.

Ncamisa! Kiss the women van regisseur Peter Hayes en de jonge actrice Pam Ngwabeni is een adembenemend stuk over sexualiteit in een zwart township als Khayelitsha.

Asanda Phewa, een jonge actrice en toneelschrijfster, schreef A Face Like Mine en speelt daarin ook de hoofdrol. A Face Like Mine gaat over het beschadigde zelfbeeld van jonge zwarte vrouwen. Phewa schrikt er niet voor terug om het onderwerp op een zeer intieme manier te benaderen. De voorstelling kreeg in Zuid-Afrika zeer lovende recensies: 'Het is niet te vroeg om te voorspellen dat zij (Phewa) een belangrijke stem zal zijn in de toekomst.' (Diane de Beer in Tonight, juli '09)

Het Zuid-Afrikaanse dansgezelschap Via Volcano maakt samen met Britse hiphop theaterartiest Benji Reid Mzobane, een speciale Pantsula dansvoorstelling voor Afrovibes. Pantsula is de razend populaire, snelle, energieke versie van hiphop in Zuid-Afrika. Een vlot en geslepen dansstuk van acht jonge Pantsula dansers.

Mzobane van Via Vulcano

Het Zuidelijk Toneel brengt Nannies Only
Regisseur Matthijs Rümke van Het Zuidelijk Toneel maakte in 2009 met acteurs Matthieu Güthschmidt en Louise van Wingerden de voorstelling Nannies Only. Nannies only is een intieme voorstelling die 'op de vloer' gemaakt is vanuit feiten en improvisaties. In deze nieuwe versie is de tekst door Erik Ward-Geerlings uitgebreid, waarmee de zeggingskracht nog universeler is geworden. Welkom in de zwart-wit wereld die niet alleen in Zuid-Afrika bestond en bestaat, maar ook elders. Confronterend toneel dat uw normen en waarden opschudt.

Afrovibes en MC: een nieuwe samenwerking
Afrovibes en MC theaterproductiehuis in Amsterdam gaan voor de 8e editie van het festival samenwerken. Afrovibes en MC vinden elkaar op het multiculturele en multidisciplinaire vlak. De voorstellingen vinden plaats in het nieuwe MC theater op het Westergasterrein en de MC-voorstelling Final Hour wordt tijdens Afrovibes gelanceerd. De première is tijdens Afrovibes in Amsterdam, waarna de voorstelling doorreist naar Engeland.

Nederland
Eindhoven Parktheater www.parktheater.nl
Amsterdam MC theater www.westergasfabriek.nl
Amsterdam Bijlmer Parktheater www.bijlmerparktheater.nl Engeland
Londen The Albany www.thealbany.org.uk
Birmingham Drum Theatre www.the-drum.org.uk
Manchester Contact Theatre www.contact-theatre.org

Het volledige programma is vanaf mei te vinden op www.afrovibes.nl