Ingezonden persbericht


AFROVIBES 2010
22 september t/m 3 oktober 2010

Zuid-Afrikaans Festival confronteert en daagt je uit! NO BORDERS
.

Afrovibes gaat internationaal

.
MC Amsterdam en Afrovibes: een nieuwe samenwerking .
Het Zuidelijk Toneel brengt Nannies Only
.
NEDERLAND: Eindhoven, Amsterdam
ENGELAND: Londen, Birmingham, Manchester

www.afrovibes.nl

Ncamisa! Kiss the Women Nannies Only

Zuid-Afrikaans Festival confronteert en daagt je uit! NO BORDERS Afrovibes, het Zuid-Afrikaanse Festival voor theater, dans, muziek en fotografie vindt dit jaar plaats van 22 t/m 25 september in het Parktheater in Eindhoven en van 28 september t/m 3 oktober in het MC Theater op het Cultuurpark Westergasfabriek en in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam.

Het festival brengt dit jaar een reeks baanbrekende en confronterende voorstellingen uit Zuid-Afrika naar Nederland. Artistiek leider en choreograaf Gregory Maqoma heeft samen met een team van Nederlandse en Engelse theaterprogrammeurs een programma samengesteld met grote namen zoals regisseur Mpumelelo Paul Grootboom, maar ook met aanstormend talent uit de Zuid-Afrikaanse theaterwereld.

Het thema in deze 8e editie van het Afrovibes festival is NO BORDERS. Geen grenzen tussen traditie en het hedendaagse, geen grenzen tussen de verschillende culturen, geen grenzen tussen blank en zwart en geen grenzen tussen Europa en Afrika.

Zuid-Afrika daagt ons uit door zijn grote verscheidenheid aan culturen en identiteiten. Met een Afrikaanse, een Europese en een Indiase cultuur, die samen een plek delen en die elkaar dagelijks ontmoeten. Dat gaat soms rauw, soms soepel. Afrovibes laat de bezoeker de rauwheid en het directe karakter van het Zuid-Afrikaanse theater ervaren. Van de botsingen en de ontmoetingen. Maar ook de bijzondere verbinding tussen kunst en de Zuid-Afrikaanse samenleving en de eigenzinnge cross-overs tussen westerse en authentieke Zuid-Afrikaanse kunstvormen. En de grote dynamiek, de levenskracht en de uitgestoken hand van jonge Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Afrovibes confronteert, prikkelt en daagt uit, en trekt het publiek daarin mee! Voor een uitgebreid programma-overzicht zie het bijgevoegde document.

Afrovibes gaat internationaal

Afrovibes gaat dit jaar voor het eerst ook naar Engeland. Nadat de voorstellingen in Nederland te zien zijn geweest staan de voorstellingen van 5 t/m 24 oktober in The Albany in Londen, The Drum in Birmingham en Contact Theatre in Manchester. In Engeland wordt het Afrovibes Festival geproduceerd door UK Arts International.

MC en Afrovibes: een nieuwe samenwerking
Afrovibes en MC theaterproductiehuis in Amsterdam werken voor de 8e editie van het festival samen. Afrovibes en MC vinden elkaar op het multiculturele en multidisciplinaire vlak. De voorstellingen vinden plaats in het nieuwe MC Theater op Cultuurpark Westergasfabriek.

Het Zuidelijk Toneel brengt Nannies Only
Regisseur Matthijs Rümke van Het Zuidelijk Toneel maakte in 2009 met acteurs Mathieu Güthschmidt en Louise van Wingerden de voorstelling Nannies Only. Nannies only is een intieme voorstelling die 'op de vloer' gemaakt is vanuit feiten en improvisaties. In deze nieuwe versie is de tekst door Erik-Ward Geerlings uitgebreid, waarmee de zeggingskracht nog universeler is geworden. Welkom in de zwart-wit wereld die niet alleen in Zuid-Afrika bestond en nog bestaat, maar ook elders. Confronterend toneel dat je normen en waarden opschudt, op een manier waar men in politiek Den Haag alleen maar van kan dromen.

Nederland: 22 september t/m 3 oktober
Eindhoven Parktheater www.parktheater.nl 22 t/m 25 sep. Amsterdam MC theater www.mconline.nl 28 sep. t/m 3 okt. Amsterdam Bijlmer Parktheater www.bijlmerparktheater.nl 1 & 2 okt.

Engeland: 5 t/m 24 oktober

Londen The Albany www.thealbany.org.uk
Birmingham The Drum www.the-drum.org.uk
Manchester Contact Theatre www.contact-theatre.org

Het volledige programma is ook vanaf midden juli te vinden op www.afrovibes.nl