IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-documentaires op het Nederlands Filmfestival

Het Nederlands Filmfestival heeft niet alleen liefhebbers van speelfilms maar ook documentaireliefhebbers veel te bieden dit jaar. De IKON vertoont zeven documentaires op het komende NFF, dat van 22 september tot 1 oktober in Utrecht gehouden wordt. Zes van deze documentaires doen mee in de competitie en maken kans op een gouden kalf.

De volgende IKON-documentaires zijn te zien op het NFF 2010:

Liefdeswinter Regie: Gulsah Dogan; productie: SeriousFilm (in competitie) Documentaire over de herinneringen van een Turks echtpaar op leeftijd. Emine Dogan heeft de ziekte van Alzheimer en woont in een verzorgingstehuis in Enschede. Haar man Cemal bezoekt haar iedere dag en haalt samen met haar herinneringen op aan hun gezamenlijke verleden. Het gearrangeerde huwelijk is in de loop der jaren uitgegroeid tot een intense liefde en inmiddels kunnen de twee niet meer zonder elkaar.

All My Tomorrows Regie: Sonia Herman Dolz; productie. Hasten Slowly Films (in competitie) Documentaire over de ziekte 'kanker'. Sonia Herman Dolz volgt oncologisch chirurgen in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en enkele onderzoekers en patiënten. De documentaire schetst een beeld van de fascinatie die de oncologen hebben voor hun werk én voor de zorg voor hun patiënten.

Rijssens Stille Oorlog Regie:Emile van Ruveroy van Nieuwaal, producti: Noctiluca (in competitie) Competitie Er is hier een stille oorlog - daarmee vat Fatma Öztürk kort samen wat er voor haar als moslima in Rijssen gaande is. De dorpsgemeenschap met een van oudsher overwegend streng christelijke bevolking voelt zich in toenemende mate bedreigd door secularisatie en een groeiende groep moslims. Van integratie tussen beide geloofsgroepen is nauwelijks sprake. De documentaire is gefilmd tegen de achtergrond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010.

Shout! Regie: Esther Gould & Sabine Lubbe Bakker; productie: Pieter van Huystee Films (in competitie) Documentaire over de herkenbare zoektocht naar een eigen identiteit en het verlangen om zowel vrij te zijn als ergens bij te horen. Geboren op de door Israël bezette Golan hoogvlakte, krijgen jonge Golani's de unieke kans om te studeren in het vaderland van hun ouders: Syrië. Boezemvrienden Ezat en Bayan verlaten vol zelfvertrouwen hun dorp om hun Arabische roots te ontdekken. Maar Damascus blijkt een grauwe miljoenenstad te zijn waar de jongens zich verre van thuis voelen.

Dichter bij Tanja Regie: Leo de Boer; productie: Pieter van Huystee Films (in competitie) In september 2007 ontmoet filmmaker Leo de Boer 'Farc-kenner' Liduine Zumpolle. Er is een video opgedoken van een jonge Nederlandse vrouw die zich heeft aangesloten bij de Colombiaanse guerrillabeweging de Farc. Vanuit de jungle, gekleed in een camouflage-uniform, richt de 25 jarige Tanja zich in de videoboodschap tot haar familie. 'Ik mis jullie erg. Maar ik heb besloten dat ik hier moet zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we hier voor goede zaak vechten en dat ik hier ook blijf'. Leo de Boer besluit op Liduine's uitnodiging in te gaan om met haar naar Colombia te gaan om Tanja's keuze te begrijpen.

Akkers van Margraten Regie: Albert Elings en Eugenie Jansen (in competitie) Op het hooggelegen plateau aan de Rijksweg in Margraten lijkt het altijd te waaien. Wanneer hier eind 1944 tot verbazing van boeren en buurtbewoners de eerste Amerikaanse soldaten begraven worden, voorziet niemand dat anderhalf jaar later twintigduizend kruisen en Davidsterren in de modder zullen steken. Ooggetuigenverslagen van betrokken burgers en militairen, afgewisseld met bijzondere archieffragmenten, geven een indringend beeld van de impact van deze gebeurtenissen.

Anybody There Regie: Eline Flipse; productie: Elifli Films Op een opvangboerderij die al twintig jaar wordt gerund door Wim Keyl en Jan Geyteman krijgen onhandelbaar verklaarde jongens een tweede kans. De harde, onorthodoxe aanpak van de twee mannen slaat aan bij de jongeren die op de boerderij terechtkomen. De camera volgt het dagelijks leven op de boerderij. Het geheim van de twee mannen lijkt te bestaan uit grenzen stellen en oprechte toewijding. Maar ook al werpt hun aanpak vruchten af, het voortbestaan van de boerderij wordt bedreigd door bureaucratie en overheidseisen.



IKON