Raad van State


woensdag 22 september 2010
10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Nuenen. Het bestemmingsplan vervangt een aantal oudere bestemmingsplannen voor het buitengebied. Het gemeentebestuur heeft besloten om aan alle woningen die al voor 1974 als woning werden gebruikt, een woonbestemming te geven. Het provinciebestuur heeft aan een aantal van die woonbestemmingen goedkeuring onthouden, omdat het zou gaan om woningen die in de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur liggen. Permanente woningen zijn daar niet gewenst, aldus het provinciebestuur. De eigenaren van die woningen komen tegen de beslissing van het provinciebestuur in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Twee families zijn het niet eens met de mogelijkheid die het plan biedt om een minicamping te starten aan De Laar. De buren vrezen voor overlast van de minicamping. Ook de exploitanten van brasserie De Kruik komen tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep. Zij zijn van mening dat het plan teveel mogelijkheden biedt voor kleinschalige horeca-activiteiten. Omdat voor deze activiteiten minder strenge eisen gelden dan voor de 'gewone' horeca, vrezen zij voor oneerlijke concurrentie. Een ondernemer is het niet eens met het feit dat het plan geen mogelijkheden biedt om aan de Nieuwe Dijk een agrarisch bedrijf te exploiteren. Hij vindt dat hij daar recht op heeft, omdat er voorheen een intensieve veehouderij stond. Nu die stallen zijn gesloopt wil hij een akkerbouwbedrijf, een paardenhouderij en een hoveniersbedrijf starten. (zaaknummer 200904786/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Haarlem van het bestemmingsplan 'Houtplein-Wagenmakerslaan'. Het plan maakt de renovatie mogelijk van het provinciehuis van Noord-Holland. Twee omwonenden zijn het niet eens met het plan en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als gevolg van de renovatie verdwijnt de bestaande onderdoorgang onder het provinciehuis en moeten bewoners om het gebouw heen lopen als zij een bushalte willen bereiken. De buren vinden dit geen verbetering en zijn van mening dat de onderdoorgang behouden moet blijven. In afwachting van de behandeling van hun beroep verzoeken zij de Raad van State het bestemmingsplan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201006184/2)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.30 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Boekel om bestuursdwang toe te passen tegen Motorclub Boekel aan het Bezuidenhout in Boekel. Volgens het gemeentebestuur mag per 1 januari 2012 geen gebruik meer worden gemaakt van het terrein voor motorcrossactiviteiten en moet de club ervoor zorgen dat tegen die tijd ook het clubhuis en de berging van het terrein zijn verwijderd. De VROM Inspectie (regio Zuid) had het gemeentebestuur al in 2006 gevraagd om maatregelen te nemen tegen het motorcrossterrein, maar het gemeentebestuur had dat verzoek in eerste instantie afgewezen. In een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van juli 2008 (zaaknummer 200707849/1) werd de VROM-inspectie in het gelijk gesteld, en werd geoordeeld dat het gemeentebestuur een nieuw besluit op de bezwaren van de inspectie moest nemen. Dit nieuwe besluit staat centraal in deze procedure. Volgens het gemeentebestuur worden er aan de Bezuidenhout al 45 jaar motorcrosswedstrijden gehouden, maar is dat altijd in strijd geweest met het bestemmingsplan. Onder meer vanwege deze lange duur heeft het gemeentebestuur besloten de motorclub tot 2012 de gelegenheid te geven om de activiteiten op een andere plek voort te zetten. Zowel de motorclub als de VROM inspectie is tegen de beslissing van het gemeentebestuur in beroep gekomen bij de rechtbank in Den Bosch. De motorclub bestrijdt dat de motorcrossactiviteiten in strijd zijn met het bestemmingsplan. De VROM-inspectie is het vooral niet eens met de ruime termijn die het gemeentebestuur de motorclub heeft gegund om het terrein te verlaten. De rechtbank in Den Bosch oordeelde in juli van dit jaar dat de activiteiten van de motorclub wel in strijd zijn met het bestemmingsplan en dat het gemeentebestuur dus bevoegd was om bestuursdwang toe te passen. De termijn om het terrein te verlaten achtte de rechtbank echter te lang, zodat het gemeentebestuur een nieuw besluit moet nemen op de bezwaren. Tegen die uitspraak zijn de motorclub en het gemeentebestuur in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201008331/2)

14.15 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Purmerend van het bestemmingsplan 'Traverse PSG-Hoornselaan'. Een groot aantal scholen in Purmerend is verenigd in de Purmerendse Scholengroep (PSG). De PSG exploiteert een HAVO/VWO/Gymnasium campus aan de Hoornselaan. Aan de overzijde van de Hoornselaan liggen ook schoolgebouwen van de PSG. Om ervoor te zorgen dat de leerlingen veilig hun lessen op beide locaties kunnen volgen, maakt het plan een schoolbrug over de Hoornselaan mogelijk. Deze 'traverse' zal, behalve een veilige oversteekplaats, ook ruimte bieden aan twintig extra leslokalen. Een omwonende die de Projectgroep Traverse Nee is gestart, verzet zich tegen het plan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt de traverse te massaal en teveel afwijken van de bebouwing in de omgeving. Verder vreest hij voor een aantasting van zijn woon- en leefklimaat doordat de leerlingen hun pauzes zullen doorbrengen in de woonwijk waar hij woont. In afwachting van de behandeling van zijn beroep verzoekt hij de Raad van State het bestemmingsplan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201005793/2)

15.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Amsterdam van het bestemmingsplan 'Kop Weespertrekvaart'. Het plan heeft betrekking op een gebied dat aan de noord- en oostkant begrensd wordt door de Weespertrekvaart, aan de westkant door de Spaklerweg en aan de zuidkant door de penitentiaire inrichting Overamstel. Het gebied maakt deel uit van het grotere gebied Overamstel waar een traditioneel werkgebied wordt omgevormd tot een zogenoemd gemengd woon-werkgebied. Het plan maakt de bouw van ruim 300 woningen mogelijk. Prorail verzet zich tegen het plan en is hiertegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Prorail vreest dat voor de nieuwe bewoners geen veilige woonomgeving kan worden gegarandeerd vanwege het vervoer van gevaarlijke stoffen over de nabijgelegen spoorweg. Prorail is daarom ook bang dat als gevolg van de woningbouw in de toekomst minder gevaarlijke stoffen per spoor kunnen worden vervoerd. In afwachting van de behandeling van zijn beroep verzoekt Prorail de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201006772/2)