D66

dinsdag 21 september 2010

Nieuw voorstel passagiersgegevens stap in goede richting

Sophie in ´t Veld reageert voorzichtig positief op het nieuwe voorstel van de Europese Commissie over doorgifte van passagiersgegevens naar de VS en Australië.

"De voorstellen van de Commissie weerspiegelen in grote lijnen de eisen die het Europees Parlement unaniem heeft gesteld," zegt In ´t Veld, woordvoerder op dit onderwerp namens het Europees Parlement, in een eerste reactie. Een van de belangrijkste eisen, namelijk dat het gebruik van de passagiersdata (PNR) drastisch ingeperkt moet worden, is ingewilligd.

noodzakelijk en proportioneel

Belangrijkste kritiekpunt van het D66 Europarlementslid is dat de noodzaak van de massale opslag van de gegevens volgens haar nog niet voldoende is aangetoond.

"Dat het verzamelen van gegevens van passagiers ´nuttig´of ´waardevol´ is, is niet genoeg. Het moet ´noodzakelijk´ en ´proportioneel´ zijn." De Commissie moet daar wat haar betreft nog aan werken.

"We gaan nu scherp kijken wat er precies uit de onderhandelingen met de VS en Australië gaat komen. Het Europees Parlement heeft in het uiterste geval altijd nog de mogelijkheid om de stekker eruit te trekken als niet tegemoet wordt gekomen aan onze bezwaren wat betekent dat we direct overgaan tot het verwerpen van het huidige akkoord. Met als gevolg dat de Verenigde Staten met onmiddellijke ingang de landingsrechten van Europese luchtvaartmaatschappijen ontnemen en dat er geen rechtsbescherming van Europese burgers meer is."

nietig verklaard

Het Europees Parlement is altijd kritisch geweest over de doorgifte van dit soort data, vooral aan de VS. In 2004 al stapte het EP naar het Europees Hof om het verdrag met de VS nietig te laten verklaren. In april dit jaar heeft het EP, onder aanvoering van Sophie in ´t Veld, uitstel van stemming over de PNR-akkoorden gevraagd.