Wageningen Universiteit en Researchcentrum
vruchtbaarheid

Hoger voerniveau jonge zeugen verbetert vruchtbaarheid

21 sep 2010

Als eerste- of tweedeworps zeugen 30% meer voer krijgen tijdens de eerste 4 weken van de dracht verhoogt dat de toomgrootte, maar het lijkt ook het percentage terugkomers te verhogen. Dit laatste zou kunnen worden voorkomen door pas enkele dagen na inseminatie te beginnen met het hogere voerniveau. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR, in opdracht van het Productschap Vee en Vlees (PVV), De Heus Voeders en Varkens KI Nederland.
Â
Gewichtsverlies tijdens de lactatie is van grote invloed op de vruchtbaarheid van zeugen. Als zeugen tijdens de lactatie meer dan 10-12% gewicht verliezen, vermindert hun vruchtbaarheid in de volgende worp. Met name in jonge zeugen kan dit gewichtsverlies grote gevolgen hebben. Een aangepast voerniveau tijdens de vroege dracht kan de zeug helpen herstellen van de lactatie en daarom mogelijk de vruchtbaarheid verbeteren.

Reproductieresultaten
Het doel van het onderzoek was dan ook om de reproductieresultaten van tweede- en derdeworps zeugen te verbeteren door de voerstrategie tijdens de eerst 4 weken van de dracht aan te passen. Dit is gedaan door 30% meer voer te voeren (Plus Voer) of 30% extra eiwit te voeren (Plus Eiwit) van dag 2 tot en met dag 32 na inseminatie. De controlegroep kreeg een standaard voer en stond op de standaard voercurve. Daarnaast hebben de onderzoekers gekeken of een lactatielengte van 3 weken de reproductieresultaten in de volgende worp beïnvloedt. Naast reproductiekenmerken zijn ook het gewicht en de spek- en spierdikte tijdens de eerste 4 weken van de dracht gemeten.

Effect eiwit- en energieniveau
Uit het onderzoek komt naar voren dat een 30% hoger voerniveau in de eerste 4 weken van de dracht de toomgrootte vanuit eerste inseminatie met twee biggen verhoogt ten opzichte van het controle voerniveau (15.2 vs. 13.2 biggen). Echter, het percentage terugkomers lijkt ook met 13% te stijgen (23% vs. 13%, niet significant). Wellicht kan het verhoogde percentage terugkomers worden voorkomen door niet direct, maar pas enkele dagen na inseminatie, te beginnen met het hogere voerniveau. Zowel het hogere percentage eiwit als spenen op 3 weken lieten geen significante effecten op reproductieresultaten zien. Â
Downloaden rapport
Rapport 378 âVoeding tijdens de vroege dracht: effecten op reproductie en lichaamsontwikkeling van jonge zeugenâ van L.L. Hoving et al. kunt u gratis downloaden via http://edepot.wur.nl/143702