Gemeente Zaanstad

21-09-2010
Start voorlichtingsproject voor VMBO-scholieren Loving me, loving you

Leerlingen van het Trias VMBO in Krommenie beleven morgen en donderdag de start van het project `Loving me, loving you' met de theatervoorstelling `Raak' van Johan Cahuzak. Het project gaat over verkering en liefde (en hoe je het leuk kunt houden) en wordt vanaf nu gegeven op verschillende VMBO- en praktijkscholen in Zaanstad. Naast het speciaal geschreven - interactieve - theaterstuk bestaat het programma uit een workshop en drie vervolglessen die in handen zijn van jongerenwerkers van Welsaen en medewerkers van het Straathoekwerk. De lessen vinden plaats in alle tweede klassen van de deelnemende scholen.

Eerste verkering
Veel jongeren hebben in de tweede en derde klassen van het VMBO (hun eerste) verkering. In de meeste gevallen is deze periode leuk en spannend maar het gaat niet altijd vanzelf goed. Uit onderzoek is gebleken dat één op de vijf jongeren ervaring heeft met beginnend geweld in een datingrelatie. Dat is een fors aantal en een verontrustend voorteken. In het slechtste geval kan dit op termijn ontaarden in structurele partnermishandeling. Uit onderzoek onder vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld blijkt dat de mishandelende partner vaak het eerste `echte' vriendje was.

Bewustwording
`Loving me, loving you' wil bereiken dat jongeren - met elkaar - praten en nadenken over verliefdheid en de kwaliteit van (hun eigen) relaties. Bedoeling is vroegtijdig de signalen van een beginnende gewelddadige relatie te gaan herkennen. Herkennen én serieus nemen ervan kan bijdragen aan het voorkomen en/of stoppen van geweld in relaties. Ook het leren bewaken van grenzen in een liefdesrelatie is een belangrijk onderdeel van het project.