Gemeente Zaanstad

21-09-2010
Opnieuw blauwalg in de Jagersplas
Hevige regenval veroorzaakt blauwalg

In het water bij alle strandjes in het recreatiegebied Jagersplas is blauwalg geconstateerd. Er is een zwemverbod van kracht. De gemeente heeft inmiddels borden geplaatst.

Blauwalg komt van nature in het water voor. Als er in het water een tekort aan zuurstof is sterft de alge af en drijft naar de oppervlakte, Vervolgens veroorzaakt dit problemen voor de gezondheid. Zwemmen in water en/of het inslikken van water verontreinigd door blauwalg kan duizeligheid, huidirritaties, maag- en darmklachten en hoofdpijn veroorzaken. In stilstaand, warm water komt vaak een zuurstoftekort en daarmee blauwalg voor.

Door de hevige regenval van de afgelopen weken heeft het water in de Jagersplas onvoldoende weg kunnen stromen. De pompen en de afvoerkanalen van de Jagersplas hebben de grote hoeveelheid water niet weg kunnen werken. De verwachting is dat de komende droge dagen de kwaliteit van het water weer zal verbeteren.

De gemeente controleert van 1 mei tot 1 oktober dagelijks visueel de staat van het Jagersplas water. Ze registreert temperatuur, doorzicht en kleur van het water, maar kijkt ook naar belvorming. Als de gemeente iets verdachts merkt, schakelt ze direct de provincie in voor nader onderzoek.

De meest actuele stand van zaken van het zwemwater in onze streek en de rest van Noord-Holland is op te vragen via de zwemwatertelefoon van de provincie 0800-9986734 of via de website: www.noord-holland.nl