Gemeente Zaanstad

21-09-2010
Brandweerorganisatie geoptimaliseerd
Begroting vergelijkbaar met andere 100.000+ gemeenten

Eind november kreeg Brandweer Zaanstad de opdracht te onderzoeken hoe de organisatie zo goed mogelijk op de toekomst kan worden voorbereid. Daarnaast moesten structurele besparingen gevonden worden voor een totaalbedrag van EUR 2 miljoen. De brandweer is daar nu in geslaagd. Met behoud van de kwaliteit van de brandweerzorg in Zaanstad is de brandweer in staat om voor EUR 1,5 miljoen te bezuinigen. Het resterende bedrag wordt gevonden door te besparen op de kosten voor de regio Zaanstreek-Waterland.

Het eerste deel van de opdracht aan Brandweer Zaanstad was de vraag naar de meest geschikte organisatievorm. De wijze van het inroosteren van vrijwilligers, het spreiden van kazernes en het hanteren van de geldende zorgnormen waren daarbij de voornaamste variabelen. Uit berekeningen bleek dat de bestaande structuur (met acht kazernes) de meest efficiënte is. Dat wil zeggen dat daarmee aan de huidige opkomsttijden voldaan kan worden tegen aanvaardbare kosten en met een volwaardige inzet van vrijwilligers. Modellen waarmee vanuit een kleiner aantal kazernes met een 24-uursbezetting kortere opkomsttijden gerealiseerd kunnen worden, bleken aanmerkelijk duurder. Om de bezuinigingen in de bestaande structuur te realiseren staat Brandweer Zaanstad de komende jaren voor de taak de huidige manier van werken verder te optimaliseren ten opzichte van het raadsbesluit dat twee jaar geleden over dit onderwerp genomen is.

Besparingen
De besparingen worden voor een deel gevonden in de paraatheid, door het anders organiseren en zeker stellen van de vrijwilligersinzet. Een ander deel van de besparingen wordt gerealiseerd in de beroepsorganisatie. Het afstoten van materieel levert daarnaast eveneens een aandeel in de besparingen op. Het resterende deel van de taakstelling (circa EUR 500.000,-) wordt onder meer gevonden in bezuinigingen op de kosten voor de Veiligheidsregio. Het hele proces zal in 2014 zijn voltooid.

Vergelijking 100.000+ gemeentes
Met het doorvoeren van deze structurele besparingen - omgerekend circa EUR 14 per inwoner - komen de kosten van de Brandweerzorg in Zaanstad in lijn met die van vergelijkbare 100.000+ gemeentes.