Ingezonden persbericht


22 september 2010

Hogeschool Utrecht participeert in Playing for Succes leercentrum van FC Utrecht

Afgelopen zondag 19 september ondertekende Dick de Wolff, directeur van de faculteit Educatie van Hogeschool Utrecht (HU), het convenant tussen de HU en FC Utrecht. Hiermee is het startsein gegeven voor de komst van een Playing for Success leercentrum in Stadion Galgenwaard. Doelstelling van Playing for Success is om leerprestaties van leerlingen van basisscholen te verbeteren met een naschools programma in een motiverende en uitdagende omgeving.

foto ondertekening convenant PfS_FCUpfs1.jpg
'Playing for Success is leren met een 'wow'-factor. Het project laat kinderen ervaren dat leren zinvol is én leuk kan zijn", zegt Irene de Kort van Onderwijsadviesbureau KPC Groep dat Playing for Success naar Nederland haalde. 'Het lesprogramma bestaat uit activiteiten die aan het stadion en het voetbal zijn gerelateerd en bijdragen aan de taal- en rekenontwikkeling, de sociale vaardigheden en de computervaardigheden van leerlingen. Denk hierbij aan het schrijven van een wedstrijdverslag, of het berekenen van toeschouwersaantallen. De inhaalslag die de kinderen hiermee maken, heeft grote effecten op hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.'

Het programma is bedoeld voor kinderen die door omstandigheden minder goed kunnen leren op hun reguliere school. Met Playing for Success wordt de kinderen op een speelse manier en met andere leeftijdsgenoten een extra duwtje in de rug gegeven in hun persoonlijke ontwikkeling.

Twee docenten van Hogeschool Utrecht, drs. Patist en drs. Van der Pot, zitten in de projectgroep en ontwikkelen het lesmateriaal. 'De nieuwe onderwijsvorm en de kwetsbare doelgroep maken deelname aan dit project voor ons interessant', aldus drs. Patist. 'Wat kan je deze kwetsbare kinderen bieden? Het daagt ons uit te kijken naar de mogelijkheden voor innovatief onderwijs, denk aan andere ict-middelen en speelsere, vrijere leeromgevingen.'

Playing for Success start in januari 2011 met kinderen uit groep 7 en 8 van twee Utrechtse basisscholen en hoopt in de toekomst uit te breiden naar klas 1 en 2 uit het voortgezet onderwijs. Het convenant is ondertekend door vertegenwoordigers van zeven Utrechtse schoolbesturen.

# # #

Over Hogeschool Utrecht

Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.