Gemeente Alphen aan den Rijn

herstelplan voor bibliotheek

Gezamenlijk herstelplan voor bibliotheek Alphen aan den Rijn

Bibliotheek Rijn en Venen en het college van B&W van de gemeente Alphen aan den Rijn zijn samen tot een herstelplan gekomen voor de bibliotheek. Na uitvoering van dit herstelplan heeft Alphen aan den Rijn een bibliotheek van kwaliteit, met een hoog serviceniveau, die voldoet aan de landelijke certificeringsnormen. Het college van B&W gaat het herstelplan nog aan de gemeenteraad voorleggen. Zij beslist uiteindelijk of het plan wordt uitgevoerd.

Om een gecertificeerde bibliotheek te realiseren investeert de gemeente de komende jaren fors in de bibliotheek. De gemeente verhoogt de subsidie aan de bibliotheek structureel met 120.000. Daarnaast krijgt de bibliotheek een incidentele subsidie van 200.000. Voorwaarde voor deze subsidie is dat de bibliotheek in 2012 voldoet aan de eisen van het kwaliteitscertificaat van de Stichting Certificering Openbare Bibliotheken (SCOB).

Wethouder Schings: De bibliotheek neemt in de Alphense samenleving een belangrijke plaats in. Het is niet alleen een plek voor ontwikkeling en ontspanning, maar ook voor ontmoeting. Het is belangrijk dat we dat behouden. Maar de bibliotheek moet ook met haar tijd meegaan en de kwaliteit leveren waar in deze tijd om wordt gevraagd. Met het herstelplan kunnen we daaraan voldoen.

Naast de subsidie van de gemeente zal ook de bibliotheek moeten bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van de bibliotheek. Bas van Meggelen, voorzitter van het bestuur van bibliotheek Rijn en Venen: We willen de openbare bibliotheek van Alphen aan den Rijn omvormen tot een dynamische omgeving met vrije toegang tot informatie, kennis en cultuur voor iedereen. Verder willen we inzetten op elektronische informatievoorziening. Dat vraagt om investeren. Inzetten op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Om die reden kiezen we ervoor om in 2014, wanneer de bibliotheek verhuist naar het cultuurgebouw, het aantal vestigingen in Alphen aan den Rijn terug te brengen naar één locatie, die voldoet aan de eisen van deze tijd.

Certificaat
In het kader van de bibliotheekvernieuwing in Nederland besloten de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het InterProvinciaal Overleg en de Vereniging Openbare Bibliotheken in 2005 dat lokale bibliotheken aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen. In totaal zijn 114 eisen op allerlei terreinen geformuleerd. Het certificaat toont aan dat de kwaliteit van producten en dienstverlening op niveau zijn. Verder is het certificaat een voorwaarde om in aanmerking te komen voor geld van Rijk en provincie als die fondsen beschikbaar stellen voor bibliotheekvernieuwing.

Verder uitwerken
De gemeenteraad beslist uiteindelijk of de investeringen in de bibliotheek doorgaan. Wanneer de raad instemt met het herstelplan wordt het plan in de komende periode verder uitgewerkt. Ook de andere gemeenten waar bibliotheek Rijn en Venen vestigingen heeft worden betrokken bij het herstelplan en gevraagd mee te werken.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn