Gemeente Alphen aan den Rijn

2011-2014: Begroten in moeilijke tijden

Programmabegroting 2011-2014: Begroten in moeilijke tijden

22 september 2010

De begroting 2011-2014 laat weinig ruimte voor nieuw beleid. De gemeente krijgt steeds meer te maken met de gevolgen van de financiële en economische crisis. Vanaf 2012 moet rekening gehouden worden met forse bezuinigingen. De begroting laat een tekort zien van in totaal 3,3 miljoen. Dit tekort kan worden opgevangen door een beroep te doen op de algemene reserve. Dit kan zonder de weerstandscapaciteit van de gemeente aan te tasten. De lasten van de burgers worden in 2011 niet verhoogd met uitzondering van de rioolheffing. De begroting wordt voorgelegd aan de gemeenteraad voor besluitvorming.

Ambities
Het college wil de ambities met de stad, zoals die in het collegeprogramma staan, zoveel mogelijk waarmaken. Dat betekent het stimuleren van economische ontwikkeling, de bereikbaarheid en de algemene ontwikkeling van de stad. Zeker in een tijd van tegenspoed is het belangrijk om hulp en zorg te bieden aan mensen die het nodig hebben. Ook de in het collegeprogramma beschreven ambities op het gebied van duurzaamheid, cultuur en veiligheid blijven hoog op de agenda staan.

Financiële onzekerheid en bezuinigingen
De eerste begroting van het nieuwe college van de gemeente Alphen aan den Rijn is opgesteld in tijden van onzekerheid. Veel landen kennen alweer economische groei, het is nog onduidelijk of het herstel in een keer door zal zetten.

De gemeente Alphen aan den Rijn houdt rekening met een korting van de Algemene Uitkering voor de jaren na 2011. Dit betreft het geld dat de gemeente van het Rijk ontvangt. Tevens houdt de gemeente rekening met een verdergaande decentralisatie van rijks- en provinciale taken naar de gemeenten, zonder dat hier voldoende middelen tegenover staan.

Door de afname van de budgetten en de toename van het takenpakket is de gemeente genoodzaakt te bezuinigen. De gemeente zet optimaal in op het bezuinigen op de eigen organisatie, gelet op de verwachte omvang kan het ook gevolgen hebben voor de dienstverlening aan de burger. Welke gevolgen dit precies heeft is nog niet duidelijk. De planning is om in de Voorjaarsnota 2011-2015 een duidelijk beeld te geven van de hoogte van de te bezuinigen bedragen en de wijze waarop de bezuinigingen tot stand moeten komen.

Alphen in Balans
Ongeacht de precieze omvang van de bezuinigingen is het de wens van het college om zich daar nu al op voor te bereiden. Het college wil toekomstgericht bezuinigen. Er wordt ingezet op maatregelen die, zo veel als mogelijk, op draagvlak van de inwoners en maatschappelijke organisaties kunnen rekenen. Dit gebeurt onder de titel Alphen in Balans. De gemeente vraagt inwoners en maatschappelijke organisaties actief mee te denken. In juni 2011 besluit de gemeenteraad over de bezuinigingen.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn