Ingezonden persbericht


Persbericht ROVER
22 september 2010

ROVER: NS moet niet onnodig reizigers duperen met noodoefening

Reizigersvereniging ROVER is niet te spreken over het idee van NS om zondag 10 oktober een nooddienstregeling te rijden. Volgens ROVER is de overlast die dit voor reizigers geeft, buiten proportie. Wel vindt ROVER het een goede zaak dat NS de winterproblemen op het spoor serieus nemen.

Na de grote problemen op het spoor in de afgelopen winter hebben NS en ProRail het spoor voor 2010 "winterklaar" gemaakt. Helemaal voltooid blijkt deze operatie nog niet: eerst zou volgens NS en ProRail nog een dag geoefend moeten worden met een nooddienstregeling. ROVER vindt het een goede zaak dat NS en ProRail de problemen serieus aanpakken, maar het vrijwillig hinderen van reizigers in hun mobiliteit gaat de reizigersvereniging te ver. De trein heeft tenslotte, ook op zondag, een belangrijke vervoersfunctie, die alleen bij uiterste noodzaak zou mogen worden aangetast.

In de nooddienstregeling rijden op een aantal trajecten geen Intercity's en moeten reizigers vooral op langere afstanden vaker overstappen. In een kritieke situatie is dat acceptabel, wanneer het de enige manier is om het treinvervoer gaande te houden. Maar die dwingende noodzaak is er nu niet. "Natuurlijk helpt het als je eerst een test doet," zegt ROVER-woordvoerder Chris Vonk, "maar wij vinden het onacceptabel om reizigers onnodig te duperen. De praktijksituatie zou er toch heel anders uitzien dan een geplande oefening op een zondag. Deze test kan beter worden vervangen door een computersimulatie.".

ROVER heeft (samen met andere consumentenorganisaties in het LOCOV) met NS en ProRail gesproken over de proef en de gevolgen voor de reizigers. Voor ROVER slaat de balans voor de proef negatief uit. "Per saldo zijn de reizigers de dupe. En ze hebben door winter en werk aan het spoor al genoeg gezucht onder uitgeholde dienstregelingen."