Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdamse PvdA gemeenteraadsleden Baran en Alaoui pleiten bij ministers Donner en Rouvoet voor waarschuwings-sms voor jongeren PvdA-raadslid Zeki Baran: "Een waarschuwings-sms kan onaangename verrassingen achteraf voorkomen."

Rotterdam, 22 september 2010 - De Rotterdamse jeugd steekt zich steeds dieper in de schulden. De Kredietbank Rotterdam (KBR) ziet als één van de oorzaken voor deze schulden de enorm hoge bedragen waarvoor jongeren mobiel (kunnen) bellen.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid constateerde het probleem met jongeren en mobiel bellen al eerder en startte in maart 2010 een campagne onder de naam 'Zonder cash ben je nergens'. Een campagne die bedoeld is om jongeren bewust te maken van hun belgedrag. PvdA-raadsleden Zeki Baran en Alaoui Alaoui juichen dit initiatief toe, maar zij hebben het idee dat deze campagne nog onvoldoende effect heeft op het belgedrag van jongeren.

PvdA-raadslid Alaoui Alaoui: "Wij maken ons zorgen om de laconieke houding van mobiele telefoon providers. Zij maken het mogelijk voor jongeren om een abonnement af te sluiten voor een relatief laag bedrag, maar maken deze jongeren niet bewust van de gevolgen van de mogelijkheid om onbeperkt boven dit bedrag te bellen en te sms'en. Een abonnement dat 'maar' 50 euro per maand kost klinkt jongeren uiteraard als muziek in de oren. Vaak realiseren zij zich niet dat zodra zij boven deze 50 euro uit komen door meer te bellen of te sms'en, zij al snel veel duurder uit zijn. Rekeningen van 300 euro per maand zijn helaas geen uitzondering."

Omdat de PvdA-raadsleden zich ernstige zorgen maken om de hoogte van de schulden van jongeren door hun belgedrag, stuurden zij minister Donner van Sociale Zaken en minister Rouvoet van Jeugd en Gezin vandaag een brief. In deze brief vragen zij de ministers te kijken naar mogelijkheden die ervoor zorgen dat jongeren minder snel boven hun maandelijkse bedrag gaan bellen. "Wij zien als mogelijkheid het versturen van een waarschuwings-sms aan de jeugdige abonnee op het moment dat de belbundel wordt overschreden. Wij hebben het idee dat dit kan bijdragen aan de bewustwording van jongeren over hun belgedrag," zegt Zeki Baran. "Het sturen van een waarschuwings-sms gebeurt nu al door alle Europese telefoonproviders op het moment dat hun abonnees in het buitenland een bepaald bedrag aan bellen of sms'en overschrijden. Technisch gezien is deze maatregel dus mogelijk."

Zeki Baran en Alaoui Alaoui hopen op een snelle reactie van de ministers. "Wij verzoeken ministers Donner en Rouvoet dringend om providers in de toekomst te verplichten een waarschuwings-sms te versturen aan jongeren wanneer zij boven hun bundel bellen," zegt Baran. "Dit met de bedoeling onaangename verrassingen achteraf te voorkomen."

Einde bericht